Niet tégen homo's, maar voor het gezin

Minister Rouvoet opent maandag een congres dat het ‘natuurlijke gezin’ als uitgangspunt neemt: man, vrouw en kinderen. Bidden voorkomt echtscheiding.

Simon Polinder is amper bekomen van de schrik: woensdag bekladde een pro-abortusgroep het organisatiebureau dat hij inhuurt, met verfbommen en leuzen. En nu hoort hij dat ook serieuze organisaties en Kamerleden (GroenLinks, D66, VVD) kritiek hebben op het door hem samengestelde World Congres of Families dat maandag in de RAI begint. „We hebben Kamerleden uitgenodigd om te spreken. Alleen de ChristenUnie (CU), de SGP en het CDA komen. En André Rouvoet (CU), onze minister van Jeugd en Gezin, die het congres opent met een videoboodschap.”

Polinder is een Nederlandse christen („en getrouwd”) en promovendus in de internationale betrekkingen. Het irriteert hem dat men de vierduizend congresgangers uit veertig landen in verband brengt met geweld van de Amerikaanse pro life -beweging én met discriminatie van homoseksuelen. „Wij verwerpen geweld. En dit congres gáát niet over homoseksualiteit, het gaat over het belang van het gezin in de samenleving”, zegt hij. Het congres is bedoeld voor iedereen die dat onderschrijft, of hij nu katholiek, islamitisch of seculier is. Wel is het uitgangspunt het ‘natuurlijke gezin’: man, vrouw en kinderen. Maar ook gezinnen die dat ideaal niet waarmaken, wil het congres helpen, zegt Polinder.

Nederlandse groepen die meedoen zijn onder meer de CU, Stichting Chris (hulp aan tieners en ouders) en Prisma, waar tal van kerkelijke organisaties bijhoren.

De toon van dit vijfde wereldcongres voor gezinnen is Hollands, gematigd. Heel anders dan het vierde congres in Warschau in 2007 dat voormalig D66-Kamerlid Dittrich beschreef als anti-abortus, anti-EU, anti-VN en anti-homo. Polinder heeft zijn VS-collega’s uitgelegd dat niet iedere Nederlandse christen tegen abortus is. Hij spreekt liever in positieve termen. Hij is niet tegen echtscheiding, maar vóór bij elkaar blijven.

„Je ziet op straat overal posters met ‘Scheiden, hoe doe je dat?’ Ik zou graag billboards zien met ‘Bij elkaar blijven, hoe doe je dat?’” Op het congres wordt maandag een „inspirerende” film getoond die laat zien hoe een brandweerman in moderne tijden zijn in het slop geraakte huwelijk redt. Uiteindelijk heeft maar één stap effect: intensief bidden. Toch zijn de aangereikte tips in de film voor elk echtpaar interessant, zegt Polinder. Ook voor ongelovigen.

Zelfs in Nederland, „waar alles kan”, begint men in te zien dat echtscheiding schadelijk is voor kinderen en dus voor de maatschappij, zegt Polinder. „Rouvoet wil cursussen aanbieden om echtparen te weerhouden van echtscheiding. Goed idee. Het is díe kentering in het liberale Nederland die dit land voor onze congresorganisatie een interessante locatie maakt.” Op de Amerikaanse congressite wordt gesproken over de „behoefte om de ontluikende Nederlandse pro-familiebeweging te steunen”. Ze komen niet om zich te vergapen aan „drugs, prostituees en homobars”.

Naast Polinder hebben het Nederlands Bureau voor Toerisme en het Nederlands consulaat in New York zich ingespannen om het congres naar Amsterdam te halen. In slappe tijden zijn 4.000 hotelkamers en nog meer consumpties en taxiritten mooi meegenomen.

Elk standpunt moet bespreekbaar zijn in een democratie, vindt Polinder. Neem het verhaal van een arts die onlangs schreef dat abortus van een mismaakte foetus onnodig is omdat de zorg voor gehandicapte kinderen nu zo goed is. „Dit kan in het programmaonderdeel ‘ethiek’ aan bod komen.”

Het waren workshops als ‘Hoe homoseksualiteit te voorkomen in het gezin’ die de intellectuelen Delfos, Hooghiemstra en Brinkgreve deden afhaken. Dat onderdeel is in maart geschrapt, zegt Polinder. Toch distantieerde Delfos zich van het congres.

Zo niet minister Rouvoet en Kamerleden Voordewind (CU), Van der Staaij (SGP) en Sterk (CDA). Tot verdriet van Hilde Kroes. Zij werkt voor de organisatie World Population Foundation, die seksuele voorlichting geeft aan jongeren in derdewereldlanden. „De motor achter die congressen is de rechts-religieuze Amerikaanse denktank The Howard Center. Tal van pro-family/pro-life organisaties zijn aan de congressen verbonden. Daar moet onze minister zich niet mee inlaten. En áls hij daar al spreekt, moet hij zich expliciet uitspreken voor homohuwelijken, abortus en echtscheiding. Want dat is toegestaan volgens het kabinet waarvan hij deel uitmaakt.” Dat bepleiten GroenLinks- en D66-Kamerleden.

Wat gaat minister Rouvoet dan zeggen in zijn, reeds opgenomen, video-opening maandagochtend? Het wordt geen pleidooi voor homoseksuele ouders, abortus en echtscheiding erkent zijn woordvoerder. Maar hij zal wel „onderstrepen dat hij minister is van alle gezinnen, ongeacht de samenlevingsvorm van de ouders”. Hij zal de deelnemers oproepen „bruggen te bouwen” en na te denken over „hoe je in een pluriforme samenleving met diverse opvattingen over gezinnen kunt samenleven”.