Indonesië meldt dood topterrorist

Het offensief tegen terrorist Noordin Top heeft een climax bereikt. Vannacht is gemeld dat de leider van Jema’ah Islamiyah was omsingeld en wellicht gedood. Top is de meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië.

Persbureau Reuters meldde vannacht op basis van een bron binnen de politie dat de Maleisiër Top is gedood bij de belegering van een woning in Midden-Java. De dood of arrestatie van Top zou voor de regering in Indonesië, die vorige maand werd geconfronteerd met bomaanslagen op hotels, een belangrijk succes zijn.

Het huis van Top in het district Temanggung zou van godsdienstleraar Mohzari (70) zijn. Twee van zijn neven werden eerder op de dag gearresteerd op een markt in het gebied. Zij zouden de tips hebben gegeven die naar de terroristenschuilplaats hebben geleid.

Na een tien uur durend vuurgevecht met drie tot vier schutters, was een antiterreureenheid het huis om 3 uur ’s nachts lokale tijd tot op twintig meter genaderd. Naar verluidt kon de eenheid niet verder omdat zich in het huis explosieven bevonden. Bij het ochtendgloren zou het schieten weer begonnen zijn.

Vannacht stond niet vast dat Top zich daadwerking binnen bevond of ooit heeft bevonden. Volgens Reuters zou het lijk van Top vannacht al zijn onderzocht ter identificatie.

Tegelijkertijd meldde de Indonesische politie dat ze bij een tweede inval in een woning aan de rand van de hoofdstad Jakarta twee andere terroristen heeft gedood en drie opgepakt. Bij hen werden 500 kilo explosieven en een autobom gevonden. De bomaanslagen op twee luxehotels in Jakarta verstoorden vorige maand een vierjarige periode van rust.

De aanslagen in het Marriott- en het Ritz Carlton-hotel werden gepleegd door twee zelfmoordterroristen, over wie vannacht bekend werd gemaakt dat ze zijn geïdentificeerd: twee mannen van 19 en 28 jaar oud. Naast deze twee daders kwamen zeven mensen om, onder wie twee Nederlanders.

Een aanwijzing dat Noordin Top ook met deze recente aanslagen te maken heeft, is dat een niet ontplofte bom die de politie in het Marriott aantrof, sterk leek op explosieven die kort daarvoor waren onderschept in Midden-Java. Die bevonden zich in de tuin van ene ‘Bahrudin’, die de vader zou zijn van een van Noordins drie vrouwen.

Top wordt gezocht sinds hij in 2002 een rol zou hebben gehad in aanslagen op Bali die 202 mensen doodden. Sindsdien wordt hij verantwoordelijk gehouden voor drie andere aanslagen in Indonesië, waarbij in totaal 45 doden vielen.

De autoriteiten hebben circa 70.000 euro uitgeloofd voor informatie die kan leidden tot zijn aanhouding. Na de laatste aanslagen werd de jacht op Top en andere verdachten opgevoerd.