Iets minder werklozen VS is nog geen omslag

Twee jaar geleden begon de kredietcrisis in de VS. De werkloosheid stijgt er nu wat minder snel. Maar voor prognoses is het te vroeg.

Het aantal Amerikanen dat vorige maand is ontslagen valt relatief mee. Maar zelfs het Witte Huis is voorzichtig met zijn prognoses over de crisis die twee jaar geleden officieel begon. President Obama durft nog niet te voorspellen wanneer de grootste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren dertig ten einde loopt.

In juli verloren elke werkdag gemiddeld 11.000 Amerikanen hun baan, drie keer minder dan eerder dit jaar. Afgelopen twee jaar zijn in totaal al 6,7 miljoen Amerikaanse werknemers ontslagen.

Nadat de werkloosheidscijfers in het voorjaar al eerder meevielen, maar daarna toch weer opliepen, kreeg de regering-Obama forse kritiek te verduren. De bijna 800 miljard dollar aan stimuleringsplannen zou onvoldoende resultaat boeken. Sommige Republikeinen beoordeelden het beleid als een fiasco. Enkele Democraten daarentegen willen dat het historische economische reddingsplan. herhaald wordt en dat geld sneller wordt uitgegeven. In de eerste vijf maanden van het noodplan is circa een achtste uitgegeven. Het merendeel van de investeringen is voor volgend jaar gepland.

Het stimuleringspakket zou de werkloosheid onder 8 procent houden. Dat is mislukt. Het werkloosheidspercentage nam vorige maand licht af – van 9,5 naar 9,4 procent – maar dat was slechts het gevolg van nog eens honderdduizenden Amerikanen die de zoektocht naar een baan hebben opgegeven. In de officiële werkloosheidscijfers wordt iedereen die vier weken niet naar werk zoekt niet meegerekend als deel van de beroepsbevolking. Zouden deze werklozen en parttimers, die liever een voltijdbaan willen, wel in de cijfers terechtkomen, dan bedraagt het werkloosheidspercentage in de grootste economie ter wereld 16,3 procent. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de Grote Depressie, in 1933, was een kwart van de beroepsbevolking in Amerika werkloos.

Er bestaat nagenoeg consensus dat het aantal ontslagen tot in ieder geval volgend jaar zal oplopen. Het Witte Huis rekent op een officieel werkloosheidspercentage van minstens 10 procent. Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs zegt dat „niemand hier uit het oog verliest dat vorige maand een kwart miljoen mensen ontslagen zijn”. Volgens Gibbs is de regering „er verheugd over, maar niet tevreden mee” dat het werkloosheidspercentage afneemt.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse economie vorig kwartaal met 1 procent is gekrompen. Dat was het vierde kwartaal van krimp op rij: dat kwam niet eerder voor sinds de cijfers van de nadagen van de Tweede Wereldoorlog worden bijgehouden.

President Barack Obama zei gisteren dat „we het ergste achter ons zouden kunnen hebben”. Maar „we hebben nog een lange weg te gaan”, aldus de president.

Nog geen einde crisis: pagina 17