Hoorntjes met lijfwachten

Een zomerserie over ijs. Vandaag van Giolitti, dé ijssalon van Rome.

Hoorntjes met lijfwachten

Boeren en ministers, Japanners en Hollanders: wie begin juli geluk had, zag er zelfs Malia en Sasha Obama. Gelateria Giolitti in hartje Rome is de beroemdste ijssalon van de stad. Ook vandaag staat er een lange rij voor de kassa.

De prijs varieert van 2,20 voor een kleintje tot 12 euro voor de superhoorn. Na betaling schuifelen de lekkerbekken richting het walhalla achter in de zaak. Drie Romeinse jongemannen in groene giletjes scheppen baccio, nocciola, mirtillo of stracciatella op de hoorntjes. Zo nu en dan de grap: voor de uitgestrekte arm van de klant laat de opschepper het ijsje een salto maken.

Onder spiegels en kroonluchters in de Jugendstilzaal zit de 81-jarige eigenaar Silvana Giolitti, die het bedrijf inmiddels over heeft gedaan aan haar drie kinderen. Ze vertelt dat de zaak van zeven uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts open is. Veertig man werken er.

De Giolitti’s begonnen 120 jaar geleden als melkverkopers. Begin twintigste eeuw werden de eerste sorbets gemaakt. In de jaren dertig verhuisde de zaak naar de huidige Via degli Uffici del Vicario bij de Kamer van Afgevaardigden. Daar volgde het grote succes.

Filmsterren en regisseurs als Vittorio de Sica en Vittorio Gassman haalden er hun ijs. Premier Giulio Andreotti kwam er vaak ontbijten. Nazzareno Giolitti, zoon van Silvana, beweert dat zijn ijssalon het toneel van politiek handjeklap was en dat er ooit werd bepaald wie de volgende president van Italië zou worden.

Wat zonder meer bevestigd kan worden, is dat de bekendheid van Giolitti tot in Washington reikt. Malia en Sasha Obama leerden er tijdens hun bezoek aan Rome bessen- en bananenijs maken. Eigenaresse Silvana: „Het zat hier vol met bodyguards, maar het waren welopgevoede, bescheiden meisjes.”

Haar zoon Nazzareno beloofde de presidentskinderen dat hij ijs aan huis zou laten bezorgen. Binnenkort moet hij naar de Amerikaanse ambassade, verklapt de trotse Silvana. „Het lijkt er op dat niet alleen ons ijs is bevallen, maar ook mijn zoon. Hij zou het cadeautje persoonlijk moeten komen overhandigen.”

    • Bas Mesters