Hollands Facebook van kankerpatiënt Nico Faaij

Nico Faaij probeert vandaag met zes andere mannen en één vrouw steppend de berg Alpe d’Huez te bedwingen. Met die actie wil hij geld inzamelen voor onderzoek naar ongeneeslijke hersenkanker.

U hebt zelf ook deze ziekte?

„Ja, twee jaar geleden kreeg ik ’s nachts een insult. Mijn vrouw zag bloed uit mijn mond druppelen. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat ik een kwaadaardige vorm van kanker in mijn hersenen heb.”

Hoe reageerde u?

„Ik vond het heel vervelend maar ik dacht meteen: ik ben altijd kerngezond geweest, 38 jaar jong, echtgenoot en vader van dochters van 1 en 3 jaar, dus ik ga er tegen vechten.”

Is er kans op herstel?

„Nee, ik kreeg te horen dat ik een primaire hersentumor heb. De kans op genezing hiervan is nagenoeg nul procent. Toen ik dat te horen kreeg ben ik een week lang plaatjes gaan kijken op internet en heb ik samen met mijn vrouw Klaske second opinions gezocht. Maar er is niets te doen, in mijn geval. Volgens de artsen heb ik nu nog tussen de drie en acht jaar te leven. Het hangt er maar van af hoe snel de tumor groeit. Het ding is nu vierenhalve centimeter groot. Ik weet niet of het een trage vogel is die in vijfentwintig jaar die vorm heeft aangenomen of dat het iets van de laatste jaren is.”

U bent niet in somberheid verzonken?

„Mijn vrouw en ik hebben in het leven al veel tegenslagen overwonnen. Alle slechte dingen op ons pad hebben we weten om te buigen tot iets goeds. We zijn allebei erg gelovig opgevoed. Alles komt op je pad met een bepaalde bedoeling. We zien het als onze levenstaak te vechten om meer bekendheid aan deze ongeneeslijke ziekte te geven. En als ik hard werk, mag ik misschien langer blijven. Ik geloof ook dat het helpt als ik positief blijf.”

Waarom is meer bekendheid nodig?

„Bij de meeste vormen van kanker is de kans op genezing tussen de 60 à 80 procent. Maar weinig mensen weten dat bij het krijgen van een hersentumor de situatie zo schrijnend is. Iedere dag overlijden er vier mensen aan in Nederland.”

Waarom steppen?

„We willen op een opvallende manier 50.000 euro aan sponsorgeld ophalen. Het geld is nodig voor onderzoek naar de werking van therapie van een cocktail van eiwitremmers. En sporten schijnt gezond te zijn, alle training is goed voor de afweermechanismen.”

Haalt u de top?

„Ik heb de hele dag om 14 kilometer te klimmen. En ik verheug me ook op de afdaling. Een echte vent gaat omhoog en omlaag. Het wordt een prachtige levenservaring. Dit zijn toch weer de leuke dingen die je in mijn situatie ook krijgt.”