'Hbo-studie door crisis populairder'

Het hoger beroepsonderwijs wint aan populariteit. Het aantal hbo-vooraanmeldingen ligt 18 procent hoger dan vorig jaar. Dat maakte de vereniging van hogescholen HBO-raad gisteren bekend.

Afgelopen studiejaar volgden 374.400 mensen een hbo-opleiding. Nu verwachten de hogescholen 400.000 studenten of meer. Dat zou een record zijn. Het aantal hbo’ers stijgt sinds 1985, het aantal wo-studenten sinds 1998. De universiteiten telden vorig jaar 212.700 studenten.

De stijging is deels te verklaren door een nieuw aanmeldingssysteem. Toekomstige studenten mogen zich vanaf dit jaar inschrijven voor twee studies op verschillende hogescholen, hoewel ze er één volgen. Dit verklaart volgens de HBO-raad niet de hele stijging.

Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad noemt de crisis als voornaamste oorzaak. Zo zouden veel leerlingen na het mbo willen doorleren, omdat ze moeilijk een baan kunnen vinden. Ook zouden sommige hbo’ers hun studie liever met een jaar verlengen, om zo nog geen baan te hoeven zoeken.

Volgens Christoph Meng van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) kunnen studenten beter pas een eerste baan hebben als de crisis voorbij is. Wie toch tijdens de crisis gaat werken, verdient minder. Dat heeft een ongunstig effect op alle volgende salarissen.

Sommige hogescholen nemen volgens de HBO-raad al maatregelen. Ze hebben onvoldoende docenten of hun gebouwen zijn te klein.