Frankrijk wil gokkers Afrika laten steunen

Frankrijk werkt aan een gokspel op internet waarvan de opbrengsten ten goede moeten komen aan Afrika. Staatssecretaris Joyandet van Ontwikkelingssamenwerking zei deze week na terugkeer van een reis naar Afrika dat het spel de vorm zou moeten krijgen van een bingo of een lotto. Het zou volgend jaar online toegankelijk moeten zijn.

Het initiatief past in het Franse streven naar nieuwe vormen van ontwikkelingshulp, die berusten op nadrukkelijke betrokkenheid van consumenten. Het bekendste voorbeeld is de zogenoemde Chiractax, een bijdrage van 1 tot 40 euro per vliegticket, bestemd voor Afrika en vooral de aidsbestrijding.

De belasting, gesteund door de Wereldbank, werkt op dit moment in vijftien landen. Studies wezen erop dat de opbrengst achterblijft bij de verwachtingen.

Joyandet werkt nu aan uitbreiding van alternatieve hulp. Hij denkt ook aan een vrijwillige bijdrage van 50 cent op internationale treinreizen en 20 cent op schoolboeken. Verder werkt Parijs aan een korting op bankkosten voor geldzendingen van migranten naar hun thuisland.

Joyandet ziet internetgokken voor Afrika als een „pedagogische operatie: elke speler moet vanaf het begin weten dat een deel van zijn inzet naar Afrika gaat.”

De staatssecretaris verwacht dat de opbrengsten kunnen oplopen tot ongeveer tien miljoen euro per jaar. De opbrengst zal worden besteed aan onderwijs, zei hij.