Flinke villa

De woonmodule van het International Space Station staat nog altijd op aarde. De astronauten slapen nu overal verspreid over het station. En zo zal het blijven, ook als in 2011 het station af zal zijn en de Nederlandse astronaut André Kuipers zes maanden aan boord zal blijven. Door bezuinigingen werd in 2006 besloten de al afgebouwde woonbuis niet te lanceren, maar te gebruiken voor onderzoek op aarde.

Niettemin, een groter ruimtestation vloog nooit om de aardbol heen. Het internationale ruimtestation ISS, met een spanwijdte van 110 meter, is hier gefotografeerd, op 28 juli, vanuit de vertrekkende spaceshuttle Endeavour (let op de schaduw van de shuttleneus op het zonnepaneel linksboven). Het blauw bovenin is de aarde.

Bovenop de as tussen de twee stellen enorme zonnepanelen zien we in het midden Node 2, met daaraan gekoppeld de Japanse module ‘Kibo’ (de grotere buis links met zijbuis) en de Europese ‘Columbus’ (de kleine buis rechts). Achter de robotarm is net de Sojoez-capsule zichtbaar, waarmee de astronauten in geval van nood kunnen vluchten.

In totaal bestaat het ISS nu uit tien verschillende modules. De komende twee jaar komen er nog vijf bij. De totale inhoud zal dan zo’n 1.000 m3 zijn, ongeveer de inhoud van een flinke villa. Het ISS is natuurlijk wel volgestouwd met apparatuur – waarbij moet worden aangetekend dat je in gewichtloosheid aanzienlijk efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte kunt maken.