film

Munich (Steven Spielberg, 2005, VS). Spannende thriller met een boodschap. Na de bloedige gijzeling van Israëlische atleten in het Olympisch dorp van München, 1972, zweert premier Golda Meir wraak. De jonge Mossad-agent Avner (Eric Bana) krijgt de opdracht elf Palestijnen te liquideren. BBC2, 23.00-1.30u.

The Last Hangman (Adrian Shergold, 2005, Engeland). Overtuigende filmbiografie over Albert Pierrepoint, die tussen 1932 en 1956 meer dan 400 ‘cliënten’ naar de galg begeleidde. De uiterst consciëntieuze vakman had in het dagelijks leven een café. Fraai spel van Timothy Spall en Juliet Stevenson (als zijn vrouw). Canvas, 23.15-0.45u.

The English Patient (Anthony Minghella, 1997, VS). Met negen Oscars bekroonde verfilming van roman van Michael Ondaatje werd semi-intellectueel verhaal over grensoverschrijdende liefde. De ernstig verbrande patiënt Ralph Fiennes, over wie verpleegster Juliette Binoche zich ontfermt in een zwaar gehavend klooster in Italië in de nadagen van WO II, herinnert zich stukje bij beetje zijn buitenechtelijke liefde met Kristin Scott Thomas. BBC1, 23.20-1.55u.