Expeditie na bericht dood Talibaanchef

De Pakistaanse autoriteiten rusten een expeditie uit naar het moeilijk toegankelijke grensgebied met Afghanistan, op zoek naar bevestiging van berichten dat de leider van de Pakistaanse Talibaan daar is omgekomen bij een Amerikaanse raketaanval.

Zowel Pakistaanse functionarissen als zegslieden van de Talibaan zeiden gisteren dat Baitullah Mehsud woensdag om één uur ’s nachts is omgekomen, toen een onbemand vliegtuigje van de CIA het huis van zijn schoonvader in Zuid-Waziristan bestookte.

Als de Talibaanleider inderdaad dood is zou dat een belangrijke tegenslag zijn voor de de extremistische strijders (die samenwerken met Al-Qaeda) en een opsteker voor de Pakistaanse regering en de Amerikanen.

Het Witte Huis kon de dood van Mehsud gisteren niet bevestigen, maar een woordvoerder stelde wel dat „als de berichten kloppen dat Mehsud dood is, er geen twijfel mogelijk is dat het Pakistaanse bevolking nu veiliger is.”

„De regering wil 100 procent zekerheid hebben”, zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Qureshi gisteren tegen journalisten. „Daarom gaan we ter plaatse poolshoogte nemen.”

Regeringstroepen wagen zich zelden in de tribale gebieden, waar de Talibaan het voor het zeggen heeft. Amerikaanse functionarissen verwachten dat het weken zal kosten om in het ruige, afgelegen gebied bevestiging te vinden van de dood van de Talibaanleider. Een complicerende factor bij de identificatie zou het gebrek zijn aan goede foto’s van Mehsud.

Volgens The New York Times legde de Talibaan na de raketinslag meteen een cordon rond de ruïne van het huis, zoals gebruikelijk is in dat soort gevallen, om te voorkomen dat mensen het gebied in of uit kunnen – alleen was het cordon nu groter dan anders. Een veiligheidsfunctionaris zou vernomen hebben dat Mehsud snel heimelijk begraven is.

Gisteren zou er een bijeenkomst van Talibaanleiders zijn geweest om de opvolging van Mehsud te bespreken. (AP, Reuters, BBC)