Ellen ten Damme geeft circus een hart

Theater Cirque Stiletto. Gezien: 6/8 Carré, Amsterdam. Daar t/m 30/8. Inl. 0900-2525255, theatercarre.nl

* * * *

De halfronde speelvloer steekt de zaal in, maar een piste is het niet. Cirque Stiletto, door theaterbureau Stardust geproduceerd voor theater Carré, is ook geen circus. Rock chick Ellen ten Damme prijkt pontificaal op het affiche. Ze zingt veel, met een band, maar een rockshow is dit evenmin. De songs, de dans en het variété wisselen elkaar af. Soms is nauwelijks te zien wie nu eigenlijk de entr’act van wie is. Maar doet dat ertoe als vrijwel iedereen tot de top behoort?

Na een iets te aarzelend begin smelt alles in Cirque Stiletto samen. Dat is allereerst te danken aan regisseur Stanley Burleson, die verrast met onverwachte, vaak geestige overgangen van het ene naar het andere nummer. En aan de voortdurend variërende aankleding van Jan Aarntzen die veel stijlen tot een eenheid heeft gemaakt.

Maar het heeft ook alles te maken met de leading lady wier talenten hier breed kunnen uitwaaieren. Dansend is ze bijna één met de dansers en op haar handen lopend, in voor- en achterwaartse salto’s, in een bijna-spagaat en pralend aan een hooggespannen lint lijkt ze één met de acrobaten. Bovendien kan haar lenige stemgeluid veel verschillende sferen oproepen: van Madonna- en Britney Spears-pop via haar eigen repertoire tot de grillige hoogten van Nina Hagen, de laconieke Blondie-zang en het gevoileerde van een Lili Marleen-zangeres. Zo is ze een superenergiek middelpunt dat de hele show een hart geeft.

De hogeschoolacrobatiek komt van mannen als Serge Akimov en Dima Shine die hun lijven als balletdansers kunnen spannen, en van de als slangenmeisje geannonceerde Elena Skrypets die tegelijk ballerina is. Het duo Irosjnikov en het trio Rialcris blinken uit in menselijke opstapelingen die verdergaan dan het traditionele circuswerk. En ook het messenwerpersduo De Jasters verschaft nieuw elan aan een oud ambacht. Clown Pavel Bojarinov komt na een grappig eerste optreden terug met twee mindere nummers.

Met zes fenomenale showdansers en een gespierde rockband is Cirque Stiletto een voorstelling die nog niet eerder is vertoond. Als lichtend voorbeeld van wat het variété ook nu nog kan bieden.

In de krant van maandag: een profiel van Ellen ten Damme