De vrijwilliger

Een vrijwilliger zet met krijt de route uit voor een wandeltocht. 23/7/2009 Foto Freddy Rikken Krijter wandelroute Den Haag Rikken, Freddy

‘Wandelen vermindert stress en problemen in een tijd van mechanisering en automatisering die de bewegende mens tot een zittend creatuur maakt, al of niet hangend voor de buis.’ Deze wervende tekst valt te lezen in een stencil van de wandelsportvereniging Haaglanden waarop het logo van een nuffig voortschrijdende Haagsche ooievaar prijkt. Het bestuur roept een ieder op tot deelname aan hun Midweekwandeltocht door Den Haag. Sinds 1991 worden de tien wandelkilometers afgelegd door vaak honderden deelnemers en daarvoor moet er heel wat georganiseerd worden. Door vrijwilligers. Daar zijn er elke week minstens zes van nodig: twee om in alle vroegte en als balorige kinderen de route met krijt uit te zetten, drie voor achter de starttafel om alles keurig te rubriceren, stempelen, de nauwkeurige routebeschrijvingen en prijsjes als daar zijn een pak yoghurt, de kruidkoek of een rol biscuit voor veelvuldige deelname uit te reiken. En natuurlijk de duvelstoejager die inzetbaar is voor allerlei klusjes. Er zijn door tienduizenden al meer dan negenhonderd routes gelopen en evenzovele kilometers maal tien onder de wandelzolen verpletterd. Voor het organiseren van deze gezellige wandeltocht – inschrijfgeld 1,80 euro inclusief koffie of thee – doneert de gemeente het subsidiebedrag van welgeteld 250 euro. Voorwaar een ruime geste, vergeleken met de massa’s (belasting)gelden die aan de plaatselijke eredivisieclub worden gespendeerd.

Dit is aflevering 14 in een serie over vrijwilligers in de sport.