De blaastest van Dr. Zeepaard

In de zomer is het fijn om lekker lang op te blijven en tot laat buiten aan tafel te zitten. Een hapje erbij en een kaarsje... Staat er ook nog een pot zout op tafel of een smal rond glas? Dan kun je meteen een blaastest doen.

Wat heb je nodig?

Een waxinelichtje, lucifers, een ronde pot zout of een hoog rond glas.

Wat moet je doen?

Steek het waxinelichtje aan of vraag aan je vader of moeder om dat voor je te doen. Zet het lichtje voor je op tafel. Zet daarna het glas of de pot zout vóór het lichtje. Houd je gezicht op de hoogte van het vlammetje en blaas tegen het glas of de zout pot aan. Wat denk je: kan je de kaarsvlam door het glas of de pot heen uitblazen?

Hoe kan dat?

Als je tegen het glas of de pot zout blaast, stroomt een deel van de lucht naar links en volgt steeds de gladde wand van het glas of de pot zout. Een ander deel stroomt juist rechtsom om het glas of de pot heen. Aan de achterkant komen de twee luchtstromen weer bij elkaar en vormen ze samen een briesje dat de kaarsvlam uit blaast. Wat denk je: werkt het ook bij een glas of zoutvaatje met rechte hoeken?