Argentijnse voetbal in nood: geen geld maar wel geweld

De opening van het Argentijnse voetbalseizoen is uitgesteld door geldproblemen. En dan is er het geweld van supporters.

Diego Maradona, de Argentijnse bondscoach, zei het treffend toen deze week bekend werd dat het voetbalseizoen niet van start gaat op 14 augustus: „,Ik maak me zorgen, want de afwezigheid van voetbal in dit land is iets dramatisch.”

Toch is het een realiteit waar de Argentijnen voorlopig mee moeten leven. Geldproblemen bij 21 voetbalclubs, ook in de hoogste divisie van het land, zijn de oorzaak. Oplopende schulden, achterstallige spelersalarissen, de situatie is volgens de Argentijnse voetbalbond kritiek. Alleen al in de hoogste klasse zouden de gezamenlijke schulden van de clubs 200 miljoen euro bedragen. Prominente clubs als Boca Juniors and River Plate verkeren financieel in nood.

Dinsdagavond maakte de Argentijnse voetbalassociatie (AFA: Asociación del Fútbol Argentino) het nieuws bekend nadat onderhandelingen over uitzendrechten met de kabelnetwerken stuk waren gelopen. Door het uitblijven van een verbeterde deal – de huidige overeenkomst loopt 2014 – lopen de clubs de benodigde extra inkomstem mis om hun schulden terug te brengen.

Op dit moment is het voetbal te zien via het pay-per-view-systeem. De voetbalbond wil echter dat de wedstrijden via de kabel tegen een hogere prijs toegankelijk worden voor een groot publiek. De kabeltelevisiebedrijven zouden voor uitzendrechten op jaarbasis het dubbele moeten betalen.

„Het geld dat televisie ons betaalt is niet genoeg (…) Voor eens en voor altijd, wij willen getallen die het voetbal waard zijn”, zo reageerde Julio Grondona, de voorzitter van de bond.

Maar om de plannen van de voetbalbond te realiseren moeten ook de maandelijkse abonnementskosten op de kabel omhoog, iets wat op tegenstand stuit van de televisiebedrijven en consumenten. „Televisie gaat niet de melkkoe worden om de clubs op orde te brengen”, reageerde Marcelo Bombau, president van Torneos y Competencias, eigenaar van uitzendrechten.

De reactie van kijkers en kabelbedrijf komt niet onverwacht. De Argentijnse economie is hard getroffen door de internationale financiële crisis. De werkloosheid bedraagt 8 procent. Maar het is vooral de afgenomen koopkracht die de Argentijnen pijn doet. Officieel ligt de inflatie rond de 5 procent maar economen gaan uit van 15 tot meer dan 20 procent.

Minder koopkracht en hogere kosten voor televisiekijken gaan moeilijk samen. Televisie kampt met lagere advertentie-inkomsten en zie hier de patstelling tussen de voetbal en kabelbedrijven.

Op een andere manier raakt de kredietcrisis de clubs ook. De internationale markt voor voetballers is de afgelopen tijd minder lucratief geworden. Europese clubs die graag Argentijnse talenten kopen, zijn zuinig. Daardoor is een belangrijk onderdeel van de inkomstenstroom van de Argentijnse voetbalclubs opgedroogd.

Bovendien kampen de clubs met minder publiek. Deze ontwikkeling wordt vooral toegeschreven aan de zogeheten Barra Brava’s. Dat zijn gewelddadige supportersclubs die door hun gedrag de liefhebbers uit het stadion jagen.