AIG boekt weer winst

Het Amerikaanse verzekeringsconcern American International Group (AIG) is uit de rode cijfers gekomen. Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2007 boekte het bedrijf, dat wereldwijd actief is in meer dan 130 landen, weer winst. Het afgelopen kwartaal kwam het concern uit op een winst van 1,8 miljard dollar (1,3 miljard euro), terwijl het in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een verlies opleverde van 5,4 miljard dollar.

Van de winst gaat het grootste deel, 1,5 miljard dollar, naar de Amerikaanse staat, tegenwoordig de belangrijkste aandeelhouder van het verzekeringsconcern. In september 2008 greep de overheid in toen AIG failliet dreigde te gaan. Het concern, destijds de grootste verzekeraar ter wereld, kon door de kredietcrisis niet meer aan geld komen. De Amerikaanse regering pompte in totaal 182,5 miljard dollar in het bedrijf en stelde Edward M. Liddy aan als topman.

Liddy, die eerder dit jaar zijn aanstaande vertrek aankondigde, zal vanaf 10 augustus worden opgevolgd door Robert Benmosche. Benmosche was al lid van de raad van bestuur. Tijdens zijn tien maanden durende aanstelling als topman nam Liddy genoegen met een salaris van 1 dollar.

AIG is onder leiding van Liddy bezig een aantal bedrijfsonderdelen af te stoten om de overheidsinjectie terug te betalen. In april verkocht het zijn autoverzekeringstak voor 1,9 miljard dollar aan het Zwitserse Zürich Financial Services.

In het vierde kwartaal van 2008 rapporteerde AIG een recordverlies van 61,7 miljard dollar, waardoor het verlies voor heel 2008 uitkwam op 99,3 miljard dollar. Liddy heeft dat nog net voor zijn vertrek kunnen ombuigen. De winst van AIG is vooral te danken aan het uitblijven van miljardenafschrijvingen op risicovolle beleggingen. Hoewel Liddy in een toelichting op de cijfers constateerde dat het beter gaat met „onderdelen van de verzekeringsbranche”, durfde hij het niet aan om verwachtingen uit te spreken voor de rest van het jaar.

De afgelopen week schoot de koers van AIG op de beurs in New York al met sprongen omhoog, omdat analisten speculeerden op goede cijfers van AIG. Maandag lag de koers van het aandeel AIG nog iets boven de 13 dollar, maar aan het eind van de week was de waarde ruim verdubbeld. Het aandeel sloot gisteren op 27,14 dollar.