Aanslagen Novartis opgeëist

Dierenrechtenactivisten hebben verantwoordelijkheid geclaimd voor de aanslagen op de topman van het Zwitserse farmaceutische concern Novartis. Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt op donderdag een claim te hebben ontvangen van een organisatie met de naam Militant Forces Against Huntingdon Life Science. In Oostenrijk is afgelopen week brand gesticht in een vakantiehuis van Novartis-directeur Daniel Vasella.

Het Britse bedrijf Huntingdon Life Science (HLS) wordt al jaren belaagd door activisten wegens allerlei proeven met levende dieren. Novartis was eerder betrokken bij proeven van HLS waarin apen varkensharten kregen ingeplant. In Groot-Brittannië voert de organisatie Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) al jaren actie tegen HLS, maar SHAC ontkent betrokken te zijn bij de recente acties tegen Novartis.

Naar nu bekend is geworden hebben activisten ook een tweede graf van de familie Vasella geschonden. Een grafsteen is beklad met de tekst Drop HLS Now, aldus een woordvoerder van de politie, en men heeft twee houten kruizen in de grond gestoken. Volgens berichten in de Zwitserse media zouden de namen van directeur Vasella en zijn vrouw op de kruizen staan, maar de politie heeft dit niet bevestigd. Eerder werd al bekend gemaakt dat de urn met as uit het graf van de moeder van Vasella is verwijderd.

„Naast het slachten van dieren bij HLS”, zo begint het anonieme bericht over de brandstichting in Oostenrijk, „vindt bestuursvoorzitter Daniel Vasella van Novartis het prettig om dieren te slachten in zijn eigen jachthuis in Oostenrijk.” De schrijver zegt dat de aanslagen zullen doorgaan tot Novartis de banden met HLS verbreekt.

Ook SHAC, dat deze week elke betrokkenheid bij de incidenten ontkende, deed wel een persbericht uitgaan waarin het farmaceutische bedrijven opriep te stoppen met dierproeven.