Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een gesprek aan de keukentafel met voormalig minister, staatssecretaris en VVD-Kamerlid Frank de Grave over de VVD, Geert Wilders en over zijn werkloosheid: op 18 mei stapte hij plotseling op bij de bank waar hij pas twee maanden in dienst was. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Onderzoek zou hebben aangetoond dat Nederland in de ban is van de barbecue. Verkoopcijfers stijgen; de marktleider in de verkoop van toestellen waarmee in de openlucht vooral vlees wordt gegrild, zegt nu al een recordjaar te beleven.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. In de serie over de grenzen van het IJzeren Gordijn vanavond een reportage uit Hongarije, dat al in mei ’89, zes maanden voor de val van de Berlijnse Muur, de grens met Oostenrijk had geopend. In een stadje bij de Oostenrijkse grens werd daarop een Pan-Europese picknick georganiseerd. Honderden in Hongarije vakantievierende DDR-burgers grepen de kans om naar Oostenrijk te vluchten. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

On Air. Harm Edens ontvangt in Lounge 2 op Schiphol vanavond astronaut André Kuipers, filmregisseur Eddie Terstall en cartoonist, theatermaker en schilder Kamagurka. Ned.3, 19.30-20.23u.

5 jaar later: Katja Schuurman. In serie interviews met BN’ers praat Jeroen Pauw over wat er van de verwachtingen die zij vijf jaar geleden uitspraken, is terechtgekomen. Vanavond actrice, zangeres en presentatrice Katja Schuurman. Ned.1, 23.05-23.50u.

cultuur

Classic Goldie. Laatste van tweedelige documentaire over drum ’n basspionier en graffiti-artiest Goldie. Hij accepteerde een opdracht voor het schrijven van een compositie voor koor en orkest van de BBC. Programma volgt de artiest tot en met de uitvoering van zijn Sine Tempora, afgelopen zondag in de Royal Albert Hall.BBC2, 22.00-23.00u.

informatief

Die neuen Paradiese: Laos – Entlang der Mekong. Er zijn nog paradijzen op aarde die niet door massatoerisme onder de voet zijn gelopen. Nu over die plekken een tv-serie van 20 delen wordt uitgezonden, zal dat niet veel langer duren. Voor aflevering 5 van vanavond werd in Laos gefilmd in vissersdorpen langs de oevers van de Mekong en in een natuurgebied waar de met uitsterven bedreigde gibbon beschermd wordt. En in de oude hoofdstad Luang Prabang, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat en beroemd is om een gouden Boeddhabeeld uit de veertiende eeuw.Arte, 20.15-21.00u.

Rock ’n roll hotel. Realitysoap over de bouw van het Sanctum Soho Hotel dat zich wil richten op gasten met sterrenstatus. De bouw ligt al twee jaar achter op schema en inmiddels is de crisis losgebarsten. Nu dreigt de grootscheepse opening opnieuw te moeten worden uitgesteld omdat het behang niet goed plakt en de bedden ontbreken.BBC 1, 23.35-0.20u.

documentaire

Terzake: Action pour les enfants. Het straatarme Cambodja is een gedroomde markt voor pedofielen: ouders staan hun kinderen af voor een handvol dollars en daders die gepakt worden, kunnen de gemiddelde politieagent voor weinig geld omkopen. Een Frans burgerinitiatief bevecht die wetteloosheid in de voormalige kolonie. Canvas, 20.00-20.45u.

amusement

Central nuit. Misdaadbestrijding en persoonlijke relaties van nachtploeg op een politiebureau in Parijs, in een stijl die enigszins aan Hill Street Blues doet herinneren, maar veel meer van deze tijd is. Verademing na het gladde lopendebandwerk van de Amerikaanse misdaadseries die de Nederlandse tv overspoelen. Met harde, maar faire chef in de beste traditie van Lino Ventura en Jean Gabin, en nachtscènes gefilmd in vaalgroene tinten. Vanavond twee afleveringen achter elkaar, als altijd met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-22.42u.

Jack Dee live at the Apollo. Naar presentator vernoemde show met stand-up artiesten, vanavond met de Ierse komiek Dara O’Briain, de Schot Stephen K. Amos en de om zijn zwarte humor bekendstaande Frankie Boyle.Canvas, 21.20-22.05u.

QI. Quizshow waarin de vragen en antwoorden er eigenlijk minder toe doen dan de eruditie en humor van gastheer Stephen Fry. Met vanavond als onderwerp Frankrijk, en onder de gasten o.a. Jo Brand. BBC 2, 23.00-23.30u.