Voor doping geschorste Pechstein kiest de aanval

De geschorste schaatsster Claudia Pechstein voert vormfouten en verschillen in uitslagen aan bij dopingcontroles. Ze beschuldigt de schaatsunie van grove nalatigheid.

Een grafiek met waarden van jonge rode bloedcellen die bij Pechstein werden aangetroffen. Foto Reuters Rolf Kruse, of the reference institute for bioanalytics gestures to a figure of Germany's speedskater Claudia Pechstein's blood reticulocytes values during a news conference in Berlin, August 6, 2009. Olympic speed skating champion Pechstein on Thursday blamed what she said were testing mistakes and sample mix-ups for her abnormal blood values that led to a two-year ban which could see her miss the 2010 Vancouver Olympics. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Ze had alle Duitse media uitgenodigd voor een persconferentie in een chic Berlijns hotel. De nieuwszender N24 mocht een rechtstreekse reportage verzorgen. De krant Bild was vooraf ingelicht over de inhoud van de bijeenkomst. Zelfs haar ouders waren erbij. Het moest en zou een propaganda-show worden van Claudia Pechstein. Ze was ten onrechte voor twee jaar geschorst wegens bloeddoping. Dat wilden de 37-jarige schaatsster en haar manager Ralf Grengel duidelijk maken. De internationale schaatsunie ISU had talrijke vormfouten gemaakt, zo meenden ze te hebben ontdekt.

Het betoog duurde ten overstaan van een een dertigtal journalisten en het oog van de camera van tv-zender N24 bijna anderhalf uur. Daarin liet Pechstein aan de hand van data en grafieken zien dat bloedmonsters in verschillende laboratoria verschillende uitkomsten gaven. Bij één monster was in een laboratorium in het Duitse Kreischa een hoger percentage (2,4) gevonden dan in een laboratorium in het Zwitserse Lausanne (1,32). Acht van de twintig monsters waren bovendien niet van dezelfde persoon geweest. Volgens Pechstein had de schaatsunie er met de barcodes een zootje van gemaakt.

Eind volgende week hoort Pechstein van het internationaal sporttribunaal CAS of haar verweer kan leiden tot opheffing van de schorsing. Ze wil graag aan de komende Winterspelen in 2010 in Vancouver meedoen en heeft daarom een versnelde toetsing aangevraagd.

Toen Pechstein haar betoog in Berlijn had beëindigd, stopte ook de ingehuurde tv-zender zijn werkzaamheden. Vragen werden nauwelijks meer gesteld. Bijvoorbeeld de vraag hoe haar team alle data had verkregen. Medio juli, zo is gebleken, verschafte een medewerker van Pechsteins management Powerplay Permedia zich illegaal toegang tot het ziekenhuislaboratorium in Hamar waar de bloedmonsters van het WK sinds februari werden bewaard. In de Noorse stad trok de Duitse schaatsster zich destijds halverwege de titelstrijd terug wegens ziekte. Bij Pechstein waren bij de controles alarmerende bloedwaarden geconstateerd. Dat zou de werkelijke reden zijn geweest voor de vijfvoudige olympisch kampioene zich af te melden.

De politie van Hamar bevestigde dat de medewerker van het management gegevens en barcodes opeiste bij een laborant. De man, goed op de hoogte van analysesystemen, bood geld en bedreigde zelfs de laborant. De politie werd daarop ingeschakeld en verwijderde met geweld de man die zich als ‘Claudia’s boyfriend’ presenteerde. Harm Kuipers, lid van de antidopingcommissie van de ISU, bevestigde vorige maand het voorval aan de Süddeutsche Zeitung. Het is volgens hem ook gemeld bij de Duitse politie en bij het internationale antidopingagentschap Wada.

Gisteren wilde Kuipers niet verder ingaan op de gebeurtenissen. „De presentatie van standpunten ligt bij CAS. Ook over wat Pechstein nu in Berlijn heeft gezegd, mag ik me hangende het onderzoek en eerdere verklaringen als ISU-bestuurder niet uitlaten.”

Pechsteins management gaf onlangs toe dat een medewerker op 17 juli in het ziekenhuis van Hamar op zoek was. Hij had zich „louter beziggehouden met journalistiek onderzoek dat de waarheidsvinding dient”. De chef van Powerplay Permedia is manager Ralf Grengel. Hij verklaarde al dat niet alleen in het laboratorium in Hamar is gezocht, maar ook op andere plaatsen waar bloedmonsters van de ISU worden bewaard.

Overtuigd van haar gelijk overhandigde Pechstein gisteren in Berlijn 336 data van dopingtesten (216 van urine, 120 van bloed). De helft is afkomstig van onaangekondigde controles. En dan waren er de afwijkende waarden in verschillende controles. Dr. Rolf Kruse van het Referenzinstitut für Bioanalytik in Bonn zei tijdens de bijeenkomst in Berlijn dat er vaker verschil kan optreden tussen metingen. Kuipers gaf eerder ook aan dat er kleine verschillen kunnen optreden door ijking of door een fout in het koelsysteem.

De ISU vond bij Pechstein tussen februari 2000 en februari 2009 bij 95 bloedtesten 14 keer verhoogde waarden van reticulocyten (jonge rode bloedcellen). Normaal is dat één à twee van die jonge cellen per honderd rode bloedcellen voorkomen. Bij Pechstein zou 3,4 procent zijn aangetroffen. Ze meldde die percentages begin juli trouwens zelf, maar verbaasde zich er wel over. Volgens wetenschappers duiden die percentages op bloeddoping. Daarom werd ze per 1 juli voor twee jaar geschorst.

Pechstein, haar manager en advocaat richten zich nu op vormfouten. „Ik draag een dopingstempel in de wetenschap dat ik niets verkeerds heb gedaan. De ISU zou er goed aan doen de eigen winkel op te ruimen en mij zo snel mogelijk excuses aan te bieden”, zei ze gisteren met een stalen gezicht.

Pechstein stelde voor zes weken lang elke morgen en elke avond een urinetest te ondergaan, en om de derde dag een bloedonderzoek, verricht door verschillende laboratoria, onder toezicht van het Duitse antidopingagentschap Nada. „Dan kan men zien dat ik epo-vrij ben en dat er wisseling van waarden mogelijk zijn. Ik maak van mezelf een glazen atlete”, zei Pechstein. „Ik hoef niets te bewijzen. Maar ik wil het van tafel hebben. Ik ben door een hel gegaan.”