Theater en Dans Selectie

Circus Ellen ten Damme

Zangeres Ellen ten Damme kan heel goed op haar handen staan dus het lag voor de hand dat ze op een mooie dag circus zou gaan maken. Met Cirque Stiletto staat ze een maand lang in Carré. Ze zingt liedjes van Dietrich, Marilyn en Nina Hagen, doet een nummertje burlesque, en omringt zich met buitenlandse acrobaten als het duo Irosjnikov (parterre- acrobatiek), Sergei Akimov (trapeze), de Jasters (messen), Dima Shine (balans rond lantaarnpaal) en de Rialcris, die nog beter op de handen kunnen staan dan Ellen. T/m 30 aug in Carré. Inl. 0900-2525255 of www.theatercarre.nl.

Sanne Wallis

In het Openluchttheater van het Vondelpark in Amsterdam is op zwoele avonden – en trouwens ook op kille avonden – veel muziek te beluisteren, met hier en daar een cabaretier. Morgenavond staat Sanne Wallis de Vries er bijvoorbeeld om een half uur nieuwe grappen en liedjes uit te proberen die zij wellicht voor haar nieuwe show Kaka Passa gaan gebruiken. Wallis de Vries belooft te spreken over de nieuwe hype van het karaoke dansen en over „de valkuil van het veertigerschap”. Maar ja, ze belooft zoveel. Bovendien is ze pas achtendertig. 8 aug, 20u30. Inl: www.openluchttheater.nl.

Daniël Arends

Aansluitend geeft stand-up comic Daniël Arends een proeve van zijn debuutshow Geen excuses. Arends werd geboren in Jakarta en belandde als adoptiekind in Nederland. Zijn Indonesische afkomst zindert geregeld door zijn verhalen heen. Hij geeft een minzaam optreden over alledaagse zaken, zonder veel stemverheffing en alles behalve gelikt. Arends is een expressief verteller en tegelijk een droogkomiek wiens grappen bij voorkeur komen op momenten waarop hij volstrekt serieus lijkt. Volgende week zaterdag houdt Jan Jaap van der Wal een hagepreek. 8 aug, 21u. Inl: www.openluchttheater.nl.

De Parade

Reizend festival De Parade beleeft zijn laatste week, in Amsterdam. Servé Hermans en Aus Greidanus jr. van NTGent spelen Ballet voor Dikke Jongens, een hartverscheurende muzikale komedie over twee rondbuikige collega’s. Een van hen wil op een personeelsfeestje een dansstuk uitvoeren, om zo zijn geheime liefde te imponeren. Lichte kost, maar niet zonder gewicht. 10-16 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Sneeuwwitje van Oranje

In Sneeuwwitje van Oranje, te zien op De Parade, vermengt schrijver Niek Barendsen het sprookje van Sneeuwwitje met een successieoorlog tussen Beatrix en Máxima. In zeer korte scènes, volgepropt met sterke grappen, spelen de vier acteurs vele karikaturale dubbelrollen, zich razendsnel omkledend van kerstengel naar dwerg, naar prinses, en weer terug. T/m 8 aug M. L. Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Ciske de Rat

In de musicalversie van Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld zit hij op de Grebbenberg en blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. T/m 31 okt Circustheater Scheveningen. Inl 0900-3005000, www.ciskederat.nl

Jozef en zijn jas

De musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is licht en luchtig vertier met popsongs, rock, calypso en Freek Bartels. Tournee t/m 1 nov. Inl: 0900-3005000 of www.musicals.nl.