Rouvoet aangevallen om congres over gezin

Eerst waren er verfbommen, daarna Kamervragen. En het congres, in Amsterdam, moet nog beginnen.

Tot ergernis van twee Nederlandse actiegroepen opent minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) maandag per videoboodschap ‘The World Congress of Families’. Thema: Gezin, meer dan de som der delen. De organisatoren zijn gelieerd aan de conservatieve Amerikaanse denktank ‘The Howard Center’.

De actiegroepen, waaronder de ‘Autonome Feministische Actie’, menen dat een lid van de regering niets te zoeken heeft op een congres dat als uitgangspunt hanteert dat het natuurlijke gezin is gesticht door de schepper, bestaat uit man en vrouw en essentieel is voor een gezonde samenleving.

De verfbommen kwamen in de nacht van 30 op 31 juli, tegen de ramen van het kantoortje van het Nederlandse organisatiecomité. De daders zijn vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de tekst „Christenfundi’s rot op”, met zwarte verf op de muren gekalkt. De Kamervragen volgden gisteren. Boris van der Ham (D66), niet principieel tegen een bijdrage van de minister, vraagt hem onder meer of hij zich realiseert dat „deze organisatie zich fel keert tegen alternatieve relatie- en gezinsvormen, tegen voorbehoedsmiddelen, en tegen wetten rond zelfbeschikking rond zwangerschap en levenseinde.”

Omdat Nederland een minister voor Jeugd en Gezin heeft, zegt een woordvoerder van Rouvoet, is het „vanzelfsprekend” dat deze een internationaal congres opent over de maatschappelijke betekenis van het gezin. Hij benadrukt dat Rouvoet de aanwezigen zal vragen „een brug te slaan naar een pluriforme samenleving als de Nederlandse”.

Politici als de Kamerleden Sterk (CDA) en Voordewind (ChristenUnie) staan ook op de sprekerslijst. Een oud-beleidsmedewerker van de SGP is bestuurslid van het organisatiecomité. Zes Nederlandse wetenschappers trokken zich twee maanden geleden terug. Ze wilden aanvankelijk met een tegendraads verhaal een „daad stellen”, zegt een van hen, biopsychologe Martine Delfos. Na contacten met de organisatoren oordeelden ze dat het risico te groot was „te worden gebruikt voor verfoeilijke waarden”.