Roddelkont over Homerus' Ilias

Hector and Achilles zijn in gevecht voor de muren van Troje. Hakkûûh! Er vallen spaanders. Als eerstgenoemde tenslotte het loodje legt, valt een totale stilte. ‘Then Achilles yelled Yes! Yes! Yes! and Pumped his fist into the air.’ We vernemen dit van de ooggetuige Eurylochus, hoofdpersoon op de blog Under Odysseus (http://www.underodysseus.blogspot.com). Eurylochus is aangetrouwde familie van Odysseus, bij diens afwezigheid is hij commandant. Maar aan de laffe kant. Een ruziezoeker, en beslist geen fijne vent.

Over de auteur van deze Homerus-herschepping, Mark Katakowski geheten, las ik dat deze 32 jaar oude neurowetenschapper zijn blog tijdens zijn middagpauzes bij elkaar heeft geschreven. Als dit waar is: Katakowski geef je baan op en word schrijver! Under Odysseus is geweldig. Het Eurylochus-dagboek volgt de Ilias min of meer. De taal is gemoderniseerd, zonder een spoor van de verkleutering die je vaak ziet in dit type herschrijvingen. De gedragen heldenstijl van Homerus is afwezig. Er is een sceptische, zo niet cynische roddelkont aan het woord. Eurylochus beschrijft alle gebeurtenissen zonder omhaal, nuchter, voor zover hij getuige is. Dat geeft een bijzonder verrassend, niet zelden tragikomisch effect. Het vervolg van de scène met Hector en Achilles ziet er nu ongeveer zo uit. Achilles sleept Hectors lijk weg en blijft binnen de gehoorsafstand van de treurende Trojanen ‘Yes! Yes! Yes!’ schreeuwen. Eurylochus: ‘Dit maakte de zaak zeer onaangenaam.’

Geestig. Eurylochus staat met zijn commandant naar het juist voltooide paard van Troje te kijken: ‘Odysseus vroeg me onder andere of ik niet vond dat het paard te groot was en of het niet teveel op een paard leek.’ Ronduit fantastisch is de scène waarin het schip van Odysseus op een school vis stuit. De mannen zijn behoorlijk dronken, maar weten het hele dek met een laag vis te bedekken. Een bootsmaat gooit een vis naar een collega: ‘Within moments, the air was full of fish. Oddly, I distinctly remember hitting the General with one. Thinking it would make him feel better, I lobbed one. It struck Odysseus the mouth. However, I think he was genuinely pleased. Laughing, the General sent a barrage back at me.’

Sarah Boxer nam ‘Under Odysseus’ op in haar Ultimate Blogs. Masterworks from the Wild Web (2008). Terecht. ‘Under Odysseus’ was halverwege toen Mark Katakowski meldde dat hij even geen blogtijd had. Dat is nu een jaar geleden. Sindsdien smachten wij naar een vervolg. Katakowski is het ons eigenlijk verplicht, en binnenkort begint hij weer. Vast.

Volgende week: ‘Basement of curiosities’

    • Atte Jongstra