RIVM: virus Mexico is gewone griep

De Mexicaanse griep wordt vanaf nu door de autoriteiten als een gewone griep behandeld. Patiënten worden niet meer standaard behandeld met de virusremmer Tamiflu. Dat meldde het RIVM vanochtend.

Gevallen van de Mexicaanse griep hoeven niet meer officieel vastgesteld of gemeld te worden.

Alle Nederlanders krijgen binnenkort een folder thuisgestuurd met informatie over de griep, de standaardbehandeling en diagnosemaatregelen. „We verwachten dat die folder in de week van 17 augustus zal worden verstuurd”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De beslissing om grieppatiënten niet meer standaard te behandelen met Tamiflu wordt volgens hoogleraar Jaap van Dissel van het Leids Universitair Medisch Centrum ingegeven door de bijwerkingen van dat middel. Het geven van Tamiflu aan 200 verder gezonde grieppatiënten voorkomt één geval van complicaties, maar tegelijk krijgen dan 20 tot 30 mensen serieuze bijwerkingen.

Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat de Mexicaanse griep relatief mild is en wat ziekteverschijnselen betreft veel lijkt op de gewonen griep. Bij 1 tot 3 procent van de patiënten treden complicaties op. Dat betreft dan vaak longontsteking. Bij ongeveer tweederde van die gevallen gaat het om patiënten die tot de traditionele risicogroepen behoren. Zij komen op dit moment al in aanmerking voor de jaarlijkse (winter)griepprik.De Wereldgezondheidsorganisatie meldde gisteren dat de eerste vaccins tegen de Mexicaanse griep in september beschikbaar zijn.

Volgens Van Dissel komen de risicogroepen ook in aanmerking voor Tamiflu. Dat geldt ook voor mensen met een zeer ernstig ziekteverloop. „Voor dit soort specifieke gevallen is behandeling met Tamiflu nuttig, zeker in een vroeg stadium van de besmetting.” Specifiek voor de Mexicaanse griep is dat mensen tussen de 15 en 50 jaar een hoger risico op besmetting hebben. Ook vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap lopen een extra risico.

Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn inmiddels voorbereid op een eventuele grieppandemie, stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Interview: pagina 3

Infolijn: pagina 3

Meer nieuws en achtergronden op nrc.nl/griepvirus