Resultaat RBS flink lager dan analisten dachten

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,04 miljard pond sterling (1,2 miljard euro) geleden. De bank moest 7,5 miljard pond afschrijven op slechte leningen.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de bank vanochtend presenteerde. De winst voor belasting kwam uit op 15 miljoen pond, een verbetering ten opzichte van het verlies van 726 miljoen pond in de eerste helft van vorig jaar. Analisten hadden echter gerekend op een aanzienlijk hogere winst. De bank, die voor 70 procent in handen is van de Britse overheid, bleef daarmee achter bij andere grote Britse banken als Barclays en HSBC. Zij lieten eerder deze week betere cijfers zien dan verwacht.

Evenals bij Barclays en HSBC deed de zakenbank van RBS het met een winst van bijna 5 miljard wel goed. De andere activiteiten hadden te lijden onder lagere omzetten. Alle divisies van RBS kampten met hoge afschrijvingen op slechte leningen.

RBS waarschuwde dat de resultaten de komende twee jaar „slecht” zullen blijven. „De afschrijvingen zijn met 409 procent gestegen tot 7,5 miljard pond en zullen nog een tijdlang hoog blijven”, aldus RBS-topman Stephen Hester. Hij ziet de resultaten tot 2011 niet aanzienlijk verbeteren. De weg naar volledig herstel is volgens Hester een langdurig proces, waarbij de steun van de Britse overheid nodig zal blijven. De topman verwacht dat de bank in ieder geval in 2013 weer op eigen benen zal kunnen staan. „RBS moet dan weer zijn opgebouwd tot een van de meest bewonderde, waardevolle en stabiele banken ter wereld.”

De bank maakte verder vandaag bekend dat Bruce van Saun per 1 oktober de huidige financiële topman Guy Whittaker zal opvolgen. Whittaker was sinds februari 2006 verantwoordelijk voor het financiële beleid van de bank. Met de komst van Van Saun, afkomstig van Bank of New York Mellon, zijn sinds oktober vorig jaar zeven van de negen bestuursleden vervangen.

Met de grotendeels nieuwe raad van bestuur is de bank al eerder begonnen aan een grootscheepse reorganisatie. In april maakte RBS bekend de komende twee jaar maximaal 9.000 banen te zullen schrappen, waarvan de helft in Groot-Brittannië. De maatregel moet RBS een jaarlijkse kostenbesparing van 2,5 miljard pond opleveren.

De bank, die in 2007 delen van ABN Amro overnam, moest in oktober vorig jaar door de Britse staat overeind worden gehouden met miljarden aan noodkredieten. RBS leed vorig jaar een recordverlies in de Britse geschiedenis van ruim 24 miljard pond.