PSV na zege ronde verder

PSV plaatste zich voor de laatste kwalificatieronde van de Europa League.

Het Bulgaarse Cherno More Varna werd ook op eigen veld met 1-0 verslagen.

PSV’er Toivonen (links) wordt geknuffeld door Ooijer na een eigen doelpunt van Coulibaly. Foto Reuters Ola Toivonen of PSV Eindhoven celebrates with his teammate Timmy Simons (back) after scoring against Cherno More Varna during their Europa League qualifying soccer match in Bourgas, east of Sofia, August 6, 2009. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA SPORT SOCCER) REUTERS

Ondanks een rode kaart van debutant Stanislav Manolev, heeft PSV zich in de Bulgaarse havenstad Burgas geplaatst voor de laatste kwalificatieronde voor deelname aan de groepsfase van de Europa League. De Eindhovense club won met 1-0 van Cherno More Varna. Dit was voldoende na de benauwde thuiszege (1-0) van vorige week.

Nieuweling Manolev verving Jan Kromkamp in zijn eigen vaderland. De rechtervleugelverdediger wilde zichzelf ontzien op het kunstgras van Varna in verband met eerdere blessures. Kort voor rust kreeg Manolev de tweede gele kaart vanwege een elleboogstoot en liet zijn nieuwe ploeg in verbijstering achter. Maar ook met tien man bleek PSV het karwei te kunnen klaren.

Na een half uur leek PSV zich al geen zorgen meer te hoeven maken. Coulibaly, speler van Cherno More, passeerde zijn eigen doelman. De verdediger werd in verwarring gebracht door een lichaamsbeweging van Ola Toivonen, die probeerde een voorzet van Carlos Salcido in te koppen.

Gevaarlijk was Cherno More op dat moment nog nauwelijks geweest. Eén keer moest doelman Andreas Isaksson handelend optreden, bij een schot van Georgiev. Verder wekte de thuisclub, op last van de UEFA uitgeweken naar Burgas, niet de indruk te geloven in een goed resultaat.

PSV speelde de bal in een laag tempo rond, wachtend op kansen om de beslissing te forceren. Afgezien van de wissel van Kromkamp had Rutten dezelfde spelers het vertrouwen gegeven die zondag teleurstelden tegen VVV-Venlo.

Na de hervatting kreeg PSV meer uitzicht op een treffer dan Cherno More. Alleen bij het begin van de tweede helft was de Bulgaarse club even dreigend, met kansen voor Yurukov en Manolov. Daarna stelden de Brabanders, met Otman Bakkal en Stan Wuytens op de plaatsen van Nordin Amrabat en Orlando Engelaar, vrij gemakkelijk orde op zaken.

Na ruim een uur had Toivonen de definitieve beslissing op zijn voet. De Zweed werd fraai in stelling gebracht door Ibrahim Afellay, maar miste de juiste controle en schoot hoog over.

Vandaag weet PSV na de loting wie het treft in de play-offs van de Europa League. Het zal hoe dan ook wennen zijn voor de Brabantse ploeg, mocht het de groepsfase halen. De Eindhovenaren waren de afgelopen jaren een vaste deelnemer aan de Champions League. Vanaf het seizoen 1997/1998 kwam de club, tot en met afgelopen jaar, onafgebroken uit in de meest prestigieuze Europese competitie.

In die twaalf seizoenen waren de resultaten wisselvallig. Zo kwam PSV van 1997 tot 2003, met achtereenvolgens Dick Advocaat, Bobby Robson, Erik Gerets en Guus Hiddink aan het roer, niet verder dan de groepsfase.

Vanaf 2004 volgde onder Hiddink een zeer succesvolle periode. In dat seizoen werd de halve finale gehaald waarin AC Milan de tegenstander was. Een doelpunt van middenvelder Massimo Ambrosini in de blessuretijd van de tweede wedstrijd voorkwam dat de Eindhovenaren naar de eindstrijd gingen.

PSV beschikte in die jaren over een sterke selectie, met middenvelders Phillip Cocu en Mark van Bommel, doelman Heurelho Gomes en verdediger Alex. In het seizoen 2005/2006 werd de tweede ronde bereikt van de Champions League, daarin was Olympique Lyon duidelijk de betere.

Het jaar erop kwam de club tot de kwartfinale, door in de achtste finale het sterker geachte Arsenal uit te schakelen. In de volgende ronde was de uiteindelijke finalist FC Liverpool een klasse beter.

PSV-middenvelder Edison Mendez reisde deze week niet mee naar Bulgarije. De 30-jarige speler keert terug naar zijn vaderland Ecuador. Daar gaat hij weer spelen voor zijn oude club LDU Quito. „We wisten dat hij terug naar huis wilde, naar zijn familie. Daar heeft PSV begrip voor gehad”, liet trainer Fred Rutten op de website van de club weten. „In de korte tijd dat ik met hem heb gewerkt, heeft hij zich gemanifesteerd als een echte prof. Door privéomstandigheden is dit het moment voor hem om terug te gaan.”