Platenverkoop in Zweden stijgt weer

De platenverkoop in Zweden vertoont voor het eerst sinds 2001 weer een stijgende lijn. Dat blijkt uit cijfers die de Zweedse muziekindustrie bekend heeft gemaakt. In de eerste helft van 2009 namen de albumverkopen met 9 procent toe in vergelijking met het voorgaande jaar. De totale omzet steeg met 14 procent tot 359 miljoen Zweedse kronen (34,8 miljoen euro).

De muziekomzet in Zweden begon te dalen in 2001, tegelijk met de opkomst van ruilnetwerken als Napster en Kazaa. Volgens de platenbranche heeft de stijging van de albumverkopen te maken met de strengere regels tegen internetpiraterij die nu in Zweden gelden. In april werd de Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED) van kracht. Zweedse providers kunnen nu gedwongen worden om de gegevens van klanten vrij te geven, zodra die inbreuk maken op de auteursrechten door gekopieerde liedjes en films te delen.

IPRED is omstreden, omdat de privacy van internetgebruikers aangetast kan worden. Een soortgelijke wet in Frankrijk, die toestaat dat providers klanten met illegale kopieën afsluiten, haalde het niet. De eurocommissaris voor Informatie en Media, Viviane Reding, vindt dat de entertainmentindustrie beter het legale aanbod kan verbeteren dan strengere regels tegen illegaal downloaden te bepleiten.

Begin april, toen de anti-piraterijwet in Zweden van kracht werd, daalde de hoeveelheid internetverkeer abrupt met 30 procent. Zweden maken nu wel meer gebruik van streaming media. Daarbij zijn mediabestanden amper nog te kopiëren.

De Zweedse website The Pirate Bay, die veel wordt gebruikt om mediabestanden uit te wisselen, werd eerder dit jaar al door een rechter veroordeeld. Vorige week bepaalde de Nederlandse rechter dat The Pirate Bay Nederlandse internetters moet blokkeren. De site is tot nu toe nog in de lucht.