op nrcnext.nl

Generatie Y in Sarajevo

Marjolein van der Meer en Emma Meelker voeren een ‘semi-wetenschappelijk onderzoek’ uit naar de identiteit van twintigers in Europa. Nu zijn ze in Sarajevo, en maakten ze naar eigen zeggen de „zwaarmoedigste radio-uitzending tot nu”. „Het grimmige verhaal van de omsingelde stad maakt deze twintigers weinig optimistisch.”

Meesterlijke apenlist

Wilde orang-oetans maken met getuite lippen zuigzoen-achtige geluiden om gevaarlijke dieren weg te jagen. Dat is op zich niet zo bijzonder. Maar ze hebben een meesterlijke list bedacht. Door bladeren voor hun mond te houden wordt het geluid gedempt, en wordt de frequentie van de afschrikgeluiden tot vier keer verlaagd. Roofdieren krijgen zo de indruk dat ze met een groot beest te maken hebben. Onderzoeker Madeleine Hardus vertelde aan de BBC dat de studie erop duidt dat de communicatievaardigheden van deze apen onderschat worden.