OM: steken HTM'er is poging tot moord

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de 28-jarige man die maandagavond een trambeveiliger van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM neerstak, poging tot moord ten laste leggen. Dat heeft justitie gisteren bekendgemaakt. De 21-jarige HTM-beveiliger moest maandag naar het ziekenhuis worden gebracht nadat de 28-jarige man hem op lijn 9 meerdere malen met een mes had gestoken. De beveiliger is inmiddels weer thuis.

Dinsdagavond werd op lijn 1 een tramconducteur mishandeld toen hij twee mannen betrapte op zwartrijden. Het geweld van deze week leidde tot onrust onder het HTM-personeel. Gisteren werd een gesprek belegd tussen de ondernemingsraad en de directie van HTM over hoe de veiligheid in het Haagse openbaar vervoer verbeterd kan worden. De directie heeft toegezegd te zullen onderzoeken of er mogelijk extra ‘mobiele ondersteuningsteams’ kunnen worden ingezet.

Zo’n team (HTM heeft er nu een) bestaat uit beveiligers met opsporingsbevoegdheid die getraind zijn in situaties met agressieve reizigers. „Het team rijdt rond in een bus en spoedt zich naar incidenten op bussen en trams”, zegt een woordvoerder van HTM. Daarnaast heeft het Haagse openbaar vervoerbedrijf ook ‘gewone’ beveiligers op bussen en trams en wordt er samengewerkt met de politie, bijvoorbeeld bij fouilleeracties. Op drie tramlijnen is er een proef met een vaste conducteur. Wegens succes is de proef, die wordt bekostigd door de gemeente, verlengd.

De woordvoerder van het ov-bedrijf benadrukt dat het geweld tegen HTM-personeel nog altijd „incidenten” betreft. Van medio 2008 tot en met de eerste helft van dit jaar zijn 180 geweldsincidenten in de Haagse trams en bussen geregistreerd, waarvan 11 met een wapen. De woordvoeder wijst erop dat het aantal incidenten de laatste jaren juist is afgenomen, al neemt de intensiteit wel toe.