NRC boeken.nl

Don DeLillo AP/Stephen Chernin Author Don DeLillo speaks at "The Time of His Life", A Celebration of the Life of Norman Mailer tribute Wednesday, April 9, 2008 at Carnegie Hall in New York. Mailer died Nov. 10, 2007 at the age of 84.(AP Photo/Stephen Chernin) Associated Press

Zoon Hugo Claus vindt uitgever voor debuutroman

Thomas Claus, de 44-jarige zoon van de vorig jaar overleden schrijver Hugo Claus, zal binnenkort debuteren met zijn roman Lucas Somath, zo meldt het weekblad Knack. Na een aantal afwijzingen van andere uitgeverijen heeft het boek uiteindelijk een onderkomen gevonden bij Meulenhoff/Manteau waar het in november of uiterlijk in 2010 zal verschijnen. Lucas Somath draagt als ondertitel Komedie van het niets. (DL)

Bibliotheekijs en Malt Whitman chocolade

Dat het riskant kan zijn om het publiek te vragen zich te bemoeien met de namen van je producten, ondervond chipsfabrikant Smiths toen die een prijsvraag uitschreef om een naam te vinden voor een nieuwe snack. De verkiezing werd gekaapt door GeenStijl – en Smiths was sportief genoeg om GeenStijl Dorito’s in de schappen te leggen. Een succes werd het niet. Maar Nederland is Amerika niet, zo blijkt maar weer: Ben & Jerry’s laten zich ook graag inspireren door het publiek en in New Jersey is een bibliothecaris aan het lobbyen geslagen voor smaken als Goeey Decimal System (vrij naar de decimale rangschikking van Dewey) en de bessensmaak Li-Berry, bericht The Guardian. De fabrikant is enthousiast en kwam zelf ook met een idee: de ‘Malt Whitman’ met chocola en karamel. (TJ)

‘Cosmopolis’ van Don DeLillo als film

De Canadese regisseur David Cronenberg gaat een filmversie maken van Cosmopolis, de roman uit 2003 van Don DeLillo, zo heeft het Amerikaanse filmblad Variety gemeld. In Cosmopolis vertelt DeLillo de belevenissen van de 28-jarige Eric Packer. Packer, een steenrijke manager, die zijn dagen in New York vult met uitstapjes naar de kapper, het ontwijken van verkeersfiles en het bezoeken van een begrafenis van een rapper. Ook van DeLillo’s boeken Libra en Underworld werden de filmrechten verkocht, maar het kwam nog niet daadwerkelijk tot een film. (DL)

TijdschriftHollands Diep

Korte verhalen van Arnon Grunberg, Sanneke van Hassel en Philip Huff; verhalen over Martin Bril, Louis-Ferdinand Céline en de door Frederik van Eeden gestichte kolonie Walden door Joris van Casteren - ze zijn alle aanwezig in de nieuwste Hollands Diep. Tussen alle HD-glans Louis-Ferdinand Céline dus, die in 1961 overleed, maar wiens vrouw nog steeds blijkt te leven. Regisseur Erik Lieshout, die eerder dit jaar nog een documentaire over Michel Houellebecq maakte, zocht Lucette Destouches-Almansor (1912) in totaal drie keer in Meudon op, net onder Parijs. De arme vrouw blijkt al ruim de helft van haar leven als een vleermuis in het donker te leven, uit angst voor de pers die haar nog steeds de dubieuze pamfletten van haar overleden man aanwrijft. ‘Het lijkt of zelfs sterven haar te veel is’. (SK)

OP DE SITE

Strandpockets en Iran

Wat is geschikte satire voor op het strand? Nieuwslezen over Ahmadinejad en fictie bij de feiten.

M.m.v. Toef Jaeger, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl