Nog vele duizenden ontheemd na oorlog Georgië

Rond de 30.000 mensen zijn nog altijd ontheemd als gevolg van de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië, die een jaar geleden in de nacht van 7 op 8 augustus uitbrak om de afvallige regio Zuid-Ossetië. Dat meldt Amnesty International in een rapport dat vandaag is verschenen.

De ontheemden, voor het merendeel etnische Georgiërs afkomstig uit Georgisch en Zuid-Osseets gebied, ontberen in opvangkampen de meest basale voorzieningen en hebben ernstig te lijden onder de sluiting van de grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië.

De opheffing, onder Russische druk, van de OVSE-missie in Zuid-Ossetië en het niet toelaten van EU-waarnemers tot dat gebied hebben dat gebied alleen maar nog onveiliger gemaakt waardoor terugkeer niet mogelijk is, volgens de mensenrechtenorganisatie.

Volgens het rapport zijn tijdens de oorlog 192.000 mensen door het geweld uit hun huizen verdreven. De Georgische regering beweerde tot nog toe dat het om slechts 138.000 vluchtelingen ging. De 38.500 mensen die tijdens de oorlog vanuit Zuid-Ossetië naar Rusland vluchtten, zijn grotendeels weer teruggekeerd. Zo’n 4.000 van hen zijn in Rusland gebleven.

In Zuid-Ossetië, dat op dit moment een bevolking heeft van 63.000 zielen, zijn als gevolg van de oorlog nog altijd enkele duizenden etnische Osseten dakloos. Moskou heeft het gebied voor dit jaar 273 miljoen dollar aan hulpgeld gestuurd, waarvan nog geen cent is aangekomen. Volgens sommige Zuid-Osseetse bestuurders is het door hun collega’s gestolen.

In Georgië, Zuid-Ossetië en Rusland wordt de oorlog vandaag en morgen uitvoerig herdacht. De Russische staatstelevisie zond woensdag de halve dag een herdenkingsprogramma uit, waarin de Georgische president Saakasjvili met Hitler werd vergeleken en uitvoerig werd gerouwd om de omgekomen Russische soldaten en Zuid-Osseetse burgers.

De Georgische regering publiceerde gisteren een rapport waarin opnieuw Rusland ervan wordt beschuldigd de oorlog te zijn begonnen. De Georgische oppositieleider Kacha Koekava bestrijdt die bewering: „Dit rapport is belachelijk omdat de regering verantwoordelijk is voor de oorlog.”

Artikel over hoe Moskou waarnemers Georgië uitwerkte op nrc.nl/georgie