NAC wil verder met doelpuntenmaker Amoah

NAC Breda3Polonia Warschau1

Ruststand 2-0. 25. Amoah 1-0, 45. Lurling 2-0, 59. Ivanovski 2-1, 81. Kwakman 3-1 . Scheidsrechter: Jakobsson (IJsl). Toeschouwers: 12.500.

De clubleiding van NAC Breda wil zo snel mogelijk om de tafel met aanvaller Matthew Amoah voor de onderhandelingen over een nieuw contract. Dat liet technisch directeur en oud-spits Earnest Stewart gisteravond weten na de 3-1 overwinning op Polonia Warschau in de voorronde van de Europa League. De club vreest voor een vertrek van de topscorer, die gisteravond het eerste doelpunt maakte.

De 28-jarige Amoah bewees al vroeg in het seizoen opnieuw zijn waarde voor de ploeg van trainer Robert Maaskant. De Ghanese international scoorde twee keer in de voorronde van de Europa League tegen het Armeense Gandzasar Kapan en maakte zondag een doelpunt in de gewonnen competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (2-1). Die statistieken leiden behalve tot tevredenheid ook tot zorgen bij zijn werkgever, omdat de Europese transferperiode nog tot 1 september duurt.

Mede dankzij de openingstreffer van Amoah plaatste NAC zich gisteravond in het eigen Rat Verlegh Stadion voor de derde laatste kwalificatieronde van het vernieuwde tweede Europese clubtoernooi. Behalve de club uit Breda werden Ajax, SC Heerenveen, PSV en FC Twente, dat dinsdag door Sporting Portugal werd uitgeschakeld in de voorronde van Champions League, vanmiddag bij de loting aan een nieuwe tegenstander gekoppeld.

NAC ontdeed zich eigenlijk voor rust al van Polonia Warschau, nadat de ploeg van Maaskant de heenwedstrijd met 1-0 had gewonnen. Amoah scoorde na 25 minuten met een halve omhaal, Anthony Lurling verdubbelde de score op slag van rust met zijn vierde seizoenstreffer. Na een uur redde Filip Ivanovski de eer voor de ploeg uit Warschau, waarna Kees Kwakman vlak voor tijd een solo op de linkervleugel eigenhandig met een doelpunt bekroonde.

„Dit is een knappe prestatie, want wij zijn slechts een kleine club ten opzichte van al dat geweld om ons heen”, zei Maaskant na afloop tegenover persbureau ANP. „We hebben weloverwogen gespeeld en ik ben op de bank niet in paniek geraakt door het tegendoelpunt. We zijn terecht door. Na de loting gaan we zien of we ook de poulefase kunnen bereiken. Dat zou helemaal fantastisch zijn.”

Amoah, die nog een contract voor een jaar heeft, liet ANP weten dat zich intussen nog niemand bij zijn zaakwaarnemer heeft gemeld. De Ghanees stelde al eerder graag bij NAC te blijven, omdat hij zich thuis voelt bij de club die hij sinds 2007 dient. Technisch directeur Stewart en trainer Maaskant benadrukten opnieuw Amoah langer aan de club te willen binden. „Het zou het doemscenario zijn als Matthew alsnog verkocht gaat worden”, zei Maaskant in juli na diens optreden tegen het zwakke Gandzasar Kapan. „Maar ik ben bang dat het circus nog wel zal losbarsten.”

De aanvaller kwam in 1996 als verlegen tiener terecht bij Vitesse, waar hij al opviel door zijn wil om te slagen in Europa. In acht seizoenen bij de club uit Arnhem – en een half jaar als huurling bij eerstedivisieclub Fortuna Sittard – had hij door blessures maar wisselend succes. Een overstap voor twee seizoenen naar Borussia Dortmund in 2005 mislukte zelfs door fysieke problemen.

Bij NAC herstelde de Ghanees in de luwte en voelde het vertrouwen van trainers en medespelers. Als eenzame spits kwam hij in zijn eerste seizoen, onder coach Ernie Brandts, tot elf doelpunten in 25 competitiewedstrijden. Daarmee droeg hij bij aan de verrassende tweede plaats van NAC in de eredivisie. Afgelopen seizoen wist hij onder de nieuwe coach Maaskant twaalf keer te scoren in 22 competitieduels. Amoah noemde toen de geboorte van zijn zoon ook als reden voor zijn productiviteit.