Muziek Selectie

Jazz Zomeravond

Zijn jazz met een traan is geliefd in veel landen. Nog altijd reist mondharmonicaspeler Toots Thielemans (86) van Brazilië naar Amerika tot Zweden. Deze Jazz Zomeravond treedt de jazzveteraan, die de harmonica in de jazz een plek gaf, op met bassist Hein van de Geyn, pianist Karel Boehlee en drummer Hans van Oosterhout. Thielemans, onlangs in Amerika eervol benoemd tot NEA Jazz Master, brengt songs uit het American Songbook en natuurlijk het in ons land zo geliefde wijsje uit Turks Fruit. 11 aug Concertgebouw, Amsterdam.

Pearl Jam

De groep uit Seattle veroverde in de jaren negentig de wereld met een alternatief grungerock geluid. Bijna twintig jaar sinds hun spraakmakende debuut Ten (‘91) heeft Pearl Jam nog steeds een rockfundament, maar de band werd per album serieuzer, politiek gericht en ingetogen. Op Backspacer, hun komende, inmiddels negende album, klinkt Pearl Jam weer ‘hoopvol’, liet de band al weten. Rotterdam is een van de weinige steden die wordt aangedaan in een korte Europese tournee. 13 aug, Ahoy, Rotterdam.

Loveland

Vrijheid, blijheid op de vierde editie van dit grootschalig dancefestival. Op Loveland, dat onderverdeeld is in verschillende dansterreinen, draaien dj’s als Erick Morillo, Carl Craig, Stacy Pullen, Ron Carroll, Benny Rodrigues en Kevin Saunderson. 8 aug Sloterpark, Amsterdam

Vondelpark

Intiem en intens. Het is singer/songwritersmiddag in het Vondelpark Openluchttheater met optredens van allemaal voormalige Grote Prijs van Nederland-winnaars: zanger Robin Block en band, zangeres Leine & The Yellow Strings en zangeres Roosbeef en band. 9 aug vanaf 15u, Vondelpark Openluchttheater, Amsterdam.

Delft Chamber Music

Van alle zomerse kamermuziekfestivals is dat in Delft een van de beste en uitgebreidste. Programmeur Liza Ferschtman koos dit jaar voor het thema oorlog en vrede. Vanavond, morgen en overmorgen zijn er nog concerten met o.a. het programma ‘Verboden woorden, verboden muziek’ met muziek van Leo Smit. Zaterdagavond oa met pianist Enrico Pace. In het slotconcert op 9 aug spelen Ferschtman, Pace ea werken van Liszt, Martinu en Messiaen. Inl.www.delftmusicfestival.nl

Zeister Muziekdagen

Van 8 t/m 22 augustus wordt het vierde lustrum van de Zeister Muziekdagen gevierd met concerten en masterclasses, uitgevoerd en verzorgd door o.a. het Quatuor Ysaÿe, het Prazák Quartet en het Jerusalem Quartet. Uit Rusland komt het Atrium Quartet, winnaar van veel muziekprijzen. Alle concerten worden gegeven in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente te Zeist; aanvang 20u15. Inl/res www.zeistermuziekdagen.nl of 0343-538849

Boris Berezovsky

In de serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw speelt op 10 augustus pianist Boris Berezovski een recital samen met violist Michael Guttman. Op het programma staan werken van Beethoven, Brahms, Messiaen en Mozart. Aanvang: 20u15, inl www.robecozomerconcerten.nl

Muziekzomer

De Muziekzomer van het NJO (Ned. Orkest Academie) duurt nog t/m 23 augustus op diverse locaties in Gelderland en staat in het teken van nieuwe initiatieven en uitdagingen. De Muziekzomer beslaat barok tot hedendaags, soloviool tot symfonieorkest. Composer in residence is Oliver Knussen, artists in residence zijn Frederieke Saeijs (viool) en Felicia van den End (fluit). Inl www.muziekzomer.nl.