Laat mij maar voetballen in een roze bruidsjurk

David Walliams en Quentin Blake: De jongen in de jurk. Vertaald door Janneke Blankevoort. Gottmer, 214 blz. €12,95, vanaf 9 jaar.

David Walliams en Quentin Blake: De jongen in de jurk.Vertaald door Janneke Blankevoort. Gottmer, 214 blz. €12,95, vanaf 9 jaar.

David Walliams is vooral bekend als acteur in de uitzinnige tv-serie Little Britain. Alleen al het feit dát hij een boek heeft geschreven wekt nieuwsgierigheid, en helemaal als dat een boek voor kinderen is en ook nog De jongen in de jurk heet. Eén van Walliams’ Little Britain-typetjes is een maffe travestiet, met te rode blosjes en lange Victoriaanse jurken. Walliams maakt de verwachting van komisch schrijver waar, je moet maar verzinnen dat de gymjuf uit haar mond stinkt naar een ‘mengeling van sigaret, koffie en poep’ en dat een joch van twaalf de o zo belangrijke voetbalfinale speelt in een roze bruidsmeisjesjurk. Het verrassende is dat het bovenal een lichtvoetig en goed geschreven verhaal is over doen wat je leuk vindt en zijn wie je wilt zijn, al is dat in de ogen van anderen nog zo stom. Dat verhaal is ondersteund met tekeningen van Quentin Blake, illustrator van Roald Dahls verhalen.

De jongen in de jurk draait om Dennis. Dennis is ongelukkig sinds zijn moeder op een dag vertrok en hem, zijn broer John en zijn vader achterliet. Over het hoe en waarom weet hij niets; zijn vader, een vrachtwagenchauffeur die niet over de dingen praat, verbrandt alle foto’s waar zijn moeder op staat en verbiedt de jongens het ooit nog over haar te hebben. Knuffelen wordt verboden. Zelf vreet hij zijn verdriet weg, tot hij is uitgedijd tot een ‘bescheiden bungalow’.

Dennis voelt zich ‘anders’. Hij houdt van jurken en mode. Als hij in de buurtwinkel een Vogue ziet met op de cover een vrouw in een jurk die hem aan zijn moeder doet denken, koopt hij die. Mooi beschrijft Walliams de besmuiktheid waarmee hij dat doet, het blad weggemoffeld onder een Voetbal International, en de blijheid die de ‘pagina’s van beeldschone vrouwen met schitterende kleren en make-up en juwelen en schoenen en tassen en zonnebrillen’ hem verschaffen. Maar hij is een jongen en de topscorer van het schoolvoetbalteam! Zijn vader blijft er bijna in als hij – op zoek naar porno – de Vogue onder Dennis’ bed vindt. ‘Het klopt gewoon niet. Jurken. Dat kan niet.’ Het blad gaat de vuilnisbak in en zijn broer noemt hem ‘Dénise’.

Op dit dieptepunt in zijn bestaan ontmoet Dennis Lisa, voor wie hij valt als een blok. Lisa heeft lak aan alle conventies. Ze haalt Dennis over om verkleed als meisje naar school te gaan. Dat geeft een hoop lol, tot Dennis wordt ontmaskerd en geschorst voor school en voetbalelftal. Door een idee van Lisa kan Dennis toch blijven spelen. Dat is te mooi om waar te zijn, maar het zij Walliams vergeven omdat de list zo goed is en iedereen in Dennis’ omgeving om gaat. Zelfs de buurtwinkelier kleedt zich ineens als vrouw.

Maar wat is dat nou met Dennis en jurken? Walliams besteedt er weinig woorden aan. ‘Het was gewoon voor de lol, denk ik’, zegt Dennis tegen zijn broer. Weet hij nog hoe ze vroeger als Spiderman of Batman door de tuin raceten? ‘Zo voelde dit ook. Als spelen’.