Koos is Hollands en indiaans

‘De Indiaan’ is een film over Koos, een jongetje dat geadopteerd is. De hoofdrol wordt gespeeld door Matthias. „We zijn allebei geadopteerd, maar verder lijken Koos en ik niet echt op elkaar”, vindt Matthias.

Matthias als Koos in de film ‘De Indiaan’ Foto Dinand van der Wal scene uit de film De Indiaan (2009) FOTO: A-Film DINAND VAN DER WAL FOTOGRAFIE

Matthias is een geadopteerd indianenkind. En hij speelt in een film een geadopteerd indianenkind. Geadopteerd betekent: geboren in een ander land, uit de buik van een moeder die het kind niet zelf kan grootbrengen. De film heet De Indiaan en is vanaf aankomende zondag te zien in de bioscoop. De film gaat over Koos. Net als Matthias is hij geboren uit de buik van een indianenmoeder en groeit hij op in Nederland, bij zijn Hollandse ouders.

Matthias is nu negen jaar oud, maar toen hij Koos (7) speelde, was hij acht. Matthias vond het vet cool om in een film te spelen. „Ik ging zes weken lang drie dagen per week naar de filmset, waar de film werd opgenomen. Dat mocht van school, omdat ik daar ook les kreeg van een privéleraar, in een camper. Ik werd iedere ochtend opgehaald en was dan altijd blij. Als het een gewone schooldag was, had ik minder zin om op te staan. Op de set was het altijd gezellig. Iedereen wilde met me dollen. En toneelspelen vind ik leuk en helemaal niet zo moeilijk.”

„We zijn allebei geadopteerd, maar verder lijken Koos en ik niet echt op elkaar”, vindt Matthias. „Koos moet voor zijn zwemdiploma onder water door een gat zwemmen en vindt dat heel eng. Ik hou juist erg van zwemmen.”

Koos heeft lang donker haar en wil heel graag op zijn blonde vader lijken. Hij krijgt een broertje en vindt dat eerst niet zo leuk. Hij is bang dat zijn vader en moeder meer van de nieuwe baby houden dan van hem. De film laat zien hoe Koos steeds meer leert over de indiaanse kanten in zichzelf. En hij ontdekt wat het betekent om familie van elkaar te zijn: dat je van elkaar houdt.

Matthias lijkt evenmin op zijn vader. „Mij maakt dat niets uit”, vertelt hij vrolijk. „Ik hoef niet per se op mijn vader en moeder te lijken. We gaan misschien wel op vakantie naar Guatemala als ik tien of elf ben.”

En Matthias zou – anders dan Koos – juist graag een babybroertje uit de buik van zijn Hollandse moeder willen. Ook al heeft hij al wel een kleinere zus, die is geadopteerd uit Nigeria. En een grote broer en zus, die zijn geboren uit de buik van zijn moeder.

Wat wel hetzelfde is: Matthias heeft – net als Koos – zijn indiaanse kant ontdekt: „Ik kan heel goed horen. Als papa en mama met elkaar fluisteren, kan ik het verstaan. Zelfs als ik in mijn kamer op bed lig. En ik heb heel scherpe ogen, ik kan goed zoeken.” Maar net als Koos is Matthias ook helemaal Hollands. „Ik hou bijvoorbeeld veel van fietsen, van schaatsen en in de sneeuw spelen.”

‘De Indiaan’ werd geregisseerd door Ineke Houtman. Behalve Matthias spelen Bastiaan Ragas, Angelique de Bruijne en Hans Dagelet in de film. De film heeft ook een website: www.de-indiaan.nl