Knappe afrobeat van bleekneuzen

CD Wereld Mdungu: Afro What!?

CD Wereld

Mdungu:Afro What!? ***

Mdungu is geen uitheemse jazzband, maar blijkt van eigen bodem. De bonte verzameling muzikanten heeft zijn basis in groepen als de Amsterdam Klezmer Band, Bernie’s Lounge en de Rotterdam Ska Jazz Foundation. Saxofonist, componist en Afrika-fanaat Thijs van Milligen leidt het spul dat elkaar leerde kennen op het Rotterdams Conservatorium. Sinds 2003 zetten ze een spetterende happy afrojazz neer. Het debuutalbum Afro What!? is een swingende smeltkroes waarin Afrikaanse invloeden met westerse stijlen worden gemengd. Met de hulp van de Britse producer/gitarist Justin Adams (Tinariwen) heeft Mdungu (‘broederschap’) een uitgebalanceerd internationaal geluid, dat laveert van onstuimig dansbaar tot melancholiek. De blaassectie klinkt vurig maar ook percussie met wisselende maatsoorten speelt een grote rol. Zeker met de rauwe bijdrages van twee griot-zangers maakt Mdungu meer dan monotone feestmuziek. Van afrobeat tot Senegalese mbalax, knap hoe deze bleekneuzen een authentiek (modern) Afrika weten te raken in sfeer en overdracht.

    • Amanda Kuyper