Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Informeel en folkachtig

cd pop * * * Julian Plenti: Julian Plenti is… skyscraper
cd pop * * * Julian Plenti: Julian Plenti is… skyscraper

cd pop * * *

Julian Plenti: Julian Plenti is… skyscraper

Julian Plenti is het pseudoniem van Paul Banks, de zanger, gitarist en testschrijver van de Amerikaanse band Interpol. Wordt zijn statige, sombere zang bij die band vaak vergeleken met Ian Curtis van Joy Division, op zijn solodebuut Julian Plenti is… skyscraper wil Banks laten horen dat hij ook ongecompliceerde popmuziek kan maken. Het zelfgeproduceerde album klinkt alsof het met goedkope apparatuur in een huiskamer is gemaakt, maar komt wel degelijk uit dure studio’s als Electric Lady.

Vergeleken bij Interpol klinkt het allemaal veel informeler, in liedjes die soms folkachtig klinken en dan weer lekker rommelig mogen rocken. Leuke nummers in overvloed, met het bombastische ‘Games for days’ als meest Interpol-achtige en het met cello verluchtigde ‘On the esplanade’ het verst verwijderd van de stadse hoekigheid van Plenti’s reguliere band. Een welkom tussendoortje, al gaat Skyscraper te veel verschillende kanten op om een coherent geheel op te leveren.

JAN VOLLAARD