Indonesische dichter en schrijver W.S. Rendra dood

rotterdam, 7 aug. - De prominente Indonesische dichter, schrijver en theatermaker W.S. Rendra is gisteren op 74-jarige leeftijd in Jakarta overleden aan een hartinfarct. Rendra werd vanaf de jaren vijftig bekend met zijn gedichten. Na een studie in de Verenigde Staten aan de American Academy of Dramatic Arts begon hij in 1968 het Bengkel Teater in de midden-Javaanse stad Yogyakarta dat zowel experimenteel als kritisch was. Rendra combineerde klassiek en modern, was liefhebber van Shakespeare en Brecht maar ook van de klassieke Javaanse dans en wayang en hij verwierf daarmee internationale roem. Rendra belandde eind jaren zeventig wegens kritiek op de toenmalige autocratische leider Soeharto voor negen maanden achter de tralies. Hij mocht tot 1986 geen theater maken. In een stuk over zijn leermeester schrijft dichter Bramantyo Prijosusilo in de Jakarta Globe dat Rendra over zijn kunstenaarschap eens zei: ”Ik heb leren mediteren en gedisciplineerd denken als een traditionele Javaanse dichter van mijn moeder die danseres was in het paleis van de sultan. De idee van de Javaansen dichter is dat hij de hoeder is van de ziel van de natie.” Rendra is vandaag door zijn familie begraven. Hij had elf kinderen uit drie huwelijken.