Heb seks

Seks maakt gelukkig, ook officieel wetenschappelijk, met stofjes en zo. Knuffelen alleen al, blijkt uit een bizar onderzoek dat Sonja Lyubomirsky beschrijft in The How of Happiness. Daarin moesten mensen dagelijks minstens vijf Amerikaanse ‘hugs’ geven of ontvangen, aan en van zoveel mogelijk verschillende mensen. En daar werden ze gelukkiger van. The How of Happiness is een geweldig boek, alleen staat er gek genoeg niets over seks in. Daarvoor pakken we Why We Love erbij, van Helen Fisher. Die schrijft: seks is goed voor je als je houdt van je sekspartner, als het moment goed is, en als je van seks houdt.

Mannen zijn vaak grotere seksliefhebbers dan vrouwen, maar die vrouwen hebben dan de wetenschappelijke literatuur niet goed bijgehouden. Vrouwen die meer seks hebben zijn namelijk minder depressief. Seks houdt bovendien je relatie goed: er komen hormonen bij vrij die een gevoel van verbondenheid bevorderen. En seks is ook nog eens goed voor de doorbloeding.

Dus maak het leuk met de man of vrouw van je leven. Heb je die (even) niet? Knuffel je vrienden, neem een harig huisdier of regelmatige massages. Of doe het met jezelf, net als Woody Allen. Die zei: „Masturbatie is seks met een persoon van wie ik echt houd.”

Ellen de Bruin

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next