Gratie treinrover Biggs op sterfbed

De beruchte Britse treinrover Ronald Biggs kan zijn laatste dagen in vrijheid slijten, maar veel plezier zal hij er waarschijnlijk niet meer aan beleven. Hij lijdt aan een zware longontsteking en kan na enkele beroertes niet meer spreken, eten of lopen. Desondanks gaf hij volgens zijn zoon met letters van een leesplankje aan dat hij dolblij was.

Gezien de precaire toestand van Biggs gezondheid besloot minister van Justitie Jack Straw om hem vandaag aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag vrij te laten. Diezelfde Straw had vorige maand nog een verzoek om vrijlating afgewezen, omdat Biggs geen berouw had getoond.

Met veertien anderen pleegde Biggs op 8 augustus 1963 een overval op een posttrein, die de geschiedenis is ingegaan als de Grote Treinroof. Hun buit bedroeg 2,6 miljoen pond, naar huidige maatstaven zo’n veertig miljoen pond (47 miljoen euro). Bij de overval werd de machinist zo mishandeld dat hij nooit meer kon werken.

Biggs en zijn maten werden niet lang daarna gearresteerd en tot straffen van dertig jaar veroordeeld. Biggs wist echter na zestien maanden te ontsnappen. Hij reisde eerst naar Parijs en vervolgens naar Australië. Daar wist hij net aan arrestatie te ontsnappen en te ontkomen naar Brazilië. Toen Britse detectives hem daar hadden getraceerd, kon hij volgens de Braziliaanse wet niet meer worden uitgeleverd, omdat hij inmiddels een kind had verwekt bij zijn Braziliaanse vriendin. Biggs, die tegen betaling maar al te graag interviews gaf, toonde eerder trots dan schaamte over zijn daden.

Door armoede gedreven keerde hij in 2001 met een vliegtuig dat door het boulevardblad The Sun ter beschikking was gesteld terug naar Groot-Brittannië, waar hem gevangenschap en gratis medische zorg wachtten. Destijds zei Biggs dat hij dolgraag nog éénmaal een Engelse pub in zou willen lopen voor een goed glas bier.