Geen onderzoek naar declaraties Wolfsen

Het Openbaar Ministerie zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de declaraties van woonkosten van de Utrechtse burgemeester Wolfsen. Dat maakte het OM gisteren bekend.

Tegen Wolfsen was vorige maand aangifte gedaan van oplichting door bestuursrechtdeskundige Fred Vink. De burgemeester zou volgens Vink geen recht hebben op 17.000 euro pensionkostenvergoeding voor een tijdelijke woning. Het OM bepaalde dat er niet genoeg informatie is om te spreken van oplichting. Ook is er geen reden voor nader strafrechtelijk onderzoek.

De kwestie veroorzaakte ophef in april. Bestuursrechtdeskundige Twan Tak stelde in huis-aan-huisblad Ons Utrecht dat de burgemeester een deel van zijn vergoeding ten onrechte kreeg. Wolfsen vreesde imagoschade en zorgde dat de krant het stuk niet drukte.

Tegen het AD liet Vink vanochtend weten deze uitkomst verwacht te hebben. Het ging hem om de boodschap. „Oplichting was misschien wat zwaar aangezet, maar het was voor mij de enige manier om er iets aan te doen.” Het was Vink om het „publieke statement” te doen. Volgens hem is Wolfsen „exemplarisch voor het type bestuurder dat anderen de maat neemt en zelf maar wat doet. Wat moreel verwerpelijk is, hoeft niet altijd strafbaar te zijn.”