Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film Selectie

Amsterdam

Tijdens het festival Pluk De Nacht op twee locaties in Amsterdam worden 15 dagen lang op groot filmscherm de beste nationale en internationale speelfilms, documentaires, korte films en animaties vertoond, die (nog) niet in Nederland in de bioscoop zijn uitgebracht. Start 6 t/m 15 aug op het Stenen Hoofd aan het IJ. Aansluitend wordt van 18 t/m 22 aug het Timorplein bij Studio K in Amsterdam Oost, omgetoverd tot een openlucht filmfestival. Op za 22 aug het slotfeest. De films beginnen rond half tien. Vooraf kan op beide locaties gegeten en gedronken worden. Bij Studio K wordt voor de hoofdfilm live muziek gespeeld. Er zijn ook debatten, animatie workshops, videokunstwerken, installaties en elke avond een korte film voor de hoofdfilm. Afsluiting met optredens van diverse dj’s. De traditionele warme dekentjes zijn aanwezig. Entree gratis. Programma: www.plukdenacht.nl

Den Haag

Vanaf do 6 aug t/m zo 6 sept is in Filmhuis Den Haag het drieluik From their Planet te zien. Hoe verhouden ruimte, tijd en gebruiken van mensen uit verschillende culturen zich tot elkaar? Filmmakers, Channa Boon, Sara Rajaei en Antonella Kurzen, gingen naar afgelegen plekken, ver van de industriële maatschappij. De personen die zij filmden geven elk op een unieke manier hun leven vorm. Dag doorlopend 18-22u. Entree gratis. Afsluiting met een openbaar gesprek met de filmmakers op zo 6 sept om 16u. In het vernieuwde Openluchttheater in het Zuiderpark zijn dit jaar diverse films te zien. o.a. Pranzo di Ferragosta do 13 aug 22u, Eden vr 14 aug 22u. Toegang €6 Res Openluchttheater Zuiderpark, tel 070-3699492 & info@openluchttheaterzuiderpark.nl en Theater Pierrot, 070-3933348 & ma t/m vr 10-15u of via info@theaterpierrot.nl

La fille du RER

De film van de Franse regisseur André Téchiné is gebaseerd op een waar incident, toen een jonge vrouw in Parijs aangifte deed van een antisemitische aanslag in de trein, inclusief op haar buik getekende hakenkruizen. Het verhaal bleek verzonnen. Hoofdpersoon, Jeanne (Émilie Dequenne), moeder Louise (Catherine Deneuve) en de joodse advocaat Samuel Bleistein (Michel Blanc) hebben allen een sterke behoefte gekend te worden. Regie: André Téchiné. Met: Émilie Dequenne, Catherine Deneuve. In 6 bioscopen.

Welcome

Welcome van regisseur Philippe Lioret was de grote verrassingshit in de Franse bioscopen dit voorjaar. En dat voor een film die niet alleen een schrijnend beeld schetst van het lot van illegalen, maar ook de Fransen zelf een weinig flatterende spiegel voorhoudt. Dat Welcome niet blijft steken in moralisme heeft alles te maken met de rake karakterisering van de hoofdpersoon. Zwemleraar Simon (Vincent Lindon), een doorsnee Fransman, raakt tegen zijn wil betrokken bij Bilal, een 17-jarige Iraakse Koerd, die bij hem zwemles neemt. In 8 bioscopen

Ponyo

Ponyo is een tamelijk rechttoe rechtaan verteld verhaal over een goudvisje dat graag een mens wil worden nadat ze vriendschap heeft gesloten met het 5-jarige jongetje Sosuke. Ponyo moet eerst ontsnappen aan haar gevaarlijke vader Fujimoto, die elementen van de boze tovenaar en de krankzinnige wetenschapper verenigt. Hij heerst over zijn eigen rijk op de oceaanbodem. Hij houdt niet van mensen en hij weet waarover hij spreekt: vroeger was hij zelf een mens. De ideeënrijkdom van Ponyo is misschien nog wel belangrijker dan de visuele kwaliteit van de film. Regie: Hayao Miyazaki. In 26 (NL) en 6 bioscopen (OV)