Eet smakelijk

Eet smakelijk Uspantan. Ontbijten in een massagraf in Guatemala. De forensisch antropologen Edgar Telon en Selket Callejas graven de lichamen op van negen mannen, die waarschijnlijk werden gemarteld en vermoord door het Guatemalteekse leger. Dit gebeurde tijdens de burgeroorlog, die tussen 1960 en 1996 aan ruim 200.000 mensen het leven kostte. De Verenigde Naties schatten dat er ruim 600 massagraven in Guatemala zijn. Vooral voor de Maya’s is het opgraven van de lichamen van belang. Voor hen zijn de doden raadgevers die waken over het welzijn van hun nabestaanden en zij moeten daarom een eervolle begrafenis krijgen. Voormalig president Óscar Berger beloofde bij zijn aantreden in 2004 prioriteit te maken van het openen van de massagraven, het identificeren van de lichamen en het herbegraven van de skeletten. De forensisch antropologen gebruiken nu DNA-monsters om de slachtoffers te identificeren. Na het formele einde van de burgeroorlog is het moorden in Guatemala onverminderd doorgegaan. Gemiddeld worden elke dag 16 mensen vermoord. Van die zesduizend moorden per jaar weet justitie 2 procent op te lossen. Foto Rodrigo Abd/AP In this Monday, Aug. 3, 2009 photo, forensic anthropologists Edgar Telon, right, and Selket Callejas, eat breakfast as they take a break from exhuming the bodies of nine men in a mass grave who were allegedly tortured and massacred by the Guatemalan army during the civil war in Uspantan, in the Quiche region, Guatemala. Forensic anthropologists have begun to use DNA sampling and analysis to identify victims of human rights abuses committed during this country's 36-year-long civil war that left 200,000 dead and 40,000 disappeared. (AP Photo/Rodrigo Abd) AP

Ontbijten in een massagraf in Guatemala. De forensisch antropologen Edgar Telon en Selket Callejas graven de lichamen op van negen mannen, die waarschijnlijk werden gemarteld en vermoord door het Guatemalteekse leger. Dit gebeurde tijdens de burgeroorlog, die tussen 1960 en 1996 aan ruim 200.000 mensen het leven kostte.

De Verenigde Naties schatten dat er ruim 600 massagraven in Guatemala zijn. Vooral voor de Maya’s is het opgraven van de lichamen van belang. Voor hen zijn de doden raadgevers die waken over het welzijn van hun nabestaanden en zij moeten daarom een eervolle begrafenis krijgen.

Voormalig president Óscar Berger beloofde bij zijn aantreden in 2004 prioriteit te maken van het openen van de massagraven, het identificeren van de lichamen en het herbegraven van de skeletten. De forensisch antropologen gebruiken nu DNA-monsters om de slachtoffers te identificeren.

Na het formele einde van de burgeroorlog is het moorden in Guatemala onverminderd doorgegaan. Gemiddeld worden elke dag 16 mensen vermoord. Van die zesduizend moorden per jaar weet justitie 2 procent op te lossen.