Cultfilms met pizza, bier en strandstoel

Tussen de zeecontainers buiten naar films kijken. Pluk de Nacht is het grootste openlucht filmfestival van Nederland.

De omstandigheden maken de film. Neem Autumn Ball, een film uit 2007 van de Estse regisseur Veiko Õunpuu. Normaal is zo’n film overgeleverd aan de gratie van een enkeling die bereid is een bioscoopkaartje te kopen voor een donker achterafzaaltje. Maar nu, op een stralende zomeravond, staan ineens honderden mensen tegelijk te dringen om iets van de film mee te krijgen. Een projectiescherm, een paar honderd strandstoeltjes: meer is soms niet nodig.

Een uur voor de film begint, rond een uur of negen ’s avonds, melden de eerste bezoekers zich bij de medewerkers van het Pluk de Nacht-festival voor een uitklapbaar strandstoeltje om straks een van de beste plekken van het Stenen Hoofd-terrein te kunnen bezetten. Om een paar op elkaar gestapelde zeecontainers is een projectiescherm gespannen, waar straks Autumn Ball op zal worden vertoond. Bezoekers scharrelen rond en slaan geroutineerd het festivalrantsoen van pizza’s en biertjes in, alsof ze al dagen op het terrein vertoeven.

Het Pluk de Nacht-festival, het grootste openluchtfilmfestival van Nederland, bestaat sinds 2003. Er wordt dit jaar met Autumn Ball wel wat van de kortgebroekte bezoekers gevraagd, zo blijkt snel, als al in de eerste scène een verlaten minnaar zijn geliefde probeert te wurgen. Later zal een van de hoofdrolspelers nog met vuistslagen een eind maken aan het leven van een ‘regisseur van relatie-komedies’ en vergrijpt een pedofiel zich aan een jong meisje. Gelukkig lardeert Õunpuu de heftigste beelden met veel zwart-humoristische, absurdistische scenes, zodat alles niet te zwaar op de maag valt. Een afgestompte kapper die in een aftandse zaak een klant helpt, verklaart dat het ‘enthousiasme is dat we in dit land nodig hebben’.

Menso Groeneveld uit Amsterdam is vaste bezoeker van het Pluk de Nacht-festival. Volgens hem redde humor de film. „Het was allemaal behoorlijk somber, maar ik heb ook moeten lachen. Goed eigenlijk ook wel, dat ze zo’n zware film meteen op de eerste avond vertonen en niet voor iets voorspelbaar lichts gaan.”

De eerste avond van het festival mag met zo’n duizend bezoekers een succes heten. Bezoekers met zitvlees bovendien, want tijdens Autumn Ball, die tot na middernacht duurde, bleven de meeste strandstoeltjes tot het eind bezet.

Pluk de Nacht-festival, t/m 22/8. Stenen Hoofd, Amsterdam. Inl: www.plukdenacht.nl