Corus moet dit jaar 800 miljoen besparen

Staalbedrijf Corus moet dit jaar ruim 800 miljoen euro besparen vanwege de gedaalde vraag naar staal. Het wil besparen op de energiekosten en de voorraden verder terugbrengen.

Dat heeft de financiële topman Koushik Chatterjee van het Indiase Tata Steel gisteren gezegd tegen persbureau Bloomberg. Het Indiase Tata Steel is sinds 2007 eigenaar van Corus, dat verschillende fabrieken heeft in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Corus heeft dit jaar de productie ongeveer gehalveerd, nadat verschillende bedrijven orders bij de staalmaker annuleerden vanwege de economische crisis. De staalindustrie heeft veel last van de economische recessie, onder meer doordat autofabrikanten en bouwbedrijven minder staal nodig hebben. Tata Steel maakte eind juni de resultaten over 2008 bekend. De omzet van het bedrijf steeg nog wel over het gebroken boekjaar 2008/2009 dat tot maart loopt. De omzet steeg met 12 procent tot 1.473 miljard rupees (21,5 miljard euro). De winst daalde echter met 60 procent tot 49,5 miljard rupees.

Bij Corus in IJmuiden en in Londen wilde vanochtend niemand commentaar geven op de bezuinigingen die Tata aankondigt en hoe die besparingen gerealiseerd gaan worden.

Corus kondigde dit jaar al een aantal keren bezuinigingen aan. Begin dit jaar schrapte het al 3.500 banen, waarvan 800 in IJmuiden en de rest in Groot-Brittanië. In juni kondigde het nog eens ruim 2000 extra ontslagen aan, waarvan het grootste gedeelte opnieuw in het Verenigd Koninkrijk. In totaal werken daar rond de 20.000 mensen voor Corus.

Naast de ontslagen heeft Corus ook een aantal fabrieken in het Verenigd Koninkrijk gesloten. Tata overweegt om ook de fabriek in Teesside in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. De fabriek heeft nog orders tot september, maar eerder dit jaar annuleerde een consortium van vier bedrijven een order bij de fabriek die goed zou zijn voor meer dan tweederde van de productie.