Clinton belooft Somalië steun tegen opstand

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren uitdrukkelijke steun uitgesproken voor de belegerde regering van Somalië. Ze beloofde hulp bij het trainen van Somalische veiligheidstroepen, in aansluiting op recente wapenleveranties.

Clinton, die langs zeven Afrikaanse landen reist en gisteravond in Zuid-Afrika landde, sprak gistermiddag in Kenia met de Somalische president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed. Clinton noemde Sheikh Ahmed, die in januari aantrad als president in de vijftiende Somalische regering sinds 1991, „de beste hoop die we in tijden hebben gehad”. Sheikh Ahmed, een conservatieve moslim, moet de islamitische opstandelingen in Somalië de wind uit de zeilen nemen. Tot nu toe hebben de extremisten hun strijd juist opgevoerd.

Clinton beloofde hulp bij het opleiden van Somalische veiligheidstroepen in Djibouti, waar de VS een legerbasis hebben. Diplomaten gaven eerder al aan dat Washington bereid is om een extra 40 ton wapens te betalen. In juni lekte uit dat Washington 40 ton wapens had betaald voor Somalië. Wapenleveranties aan Somalië liggen gevoelig vanwege eerdere militaire betrokkenheid van Amerika in Somalië. Die betrokkenheid heeft volgens analisten het radicale verzet juist aangewakkerd. Ook bestaat er vrees dat de wapens terechtkomen bij opstandelingen.

Clinton waarschuwde gisteren Eritrea dat het moet stoppen met de steun aan Al-Shabaab, een extremistische beweging in Somalië. Clinton lichtte haar dreigement richting Eritrea niet toe. Eritrea, dat ontkent dat het Al-Shabaab steunt, is dit jaar door de Afrikaanse Unie veroordeeld vanwege inmenging in Somalië. Het was voor het eerst dat de AU opriep tot sancties tegen een lidstaat.

Clinton zei gisteren het „zeer te betreuren” dat de VS geen lid zijn van het Internationale Strafhof (ICC). Clintons opmerking lijkt een nieuwe indicatie dat Washington zijn sterkste verzet tegen het ICC heeft opgegeven. President Bush weigerde in 2002 mee te doen, uit vrees voor vervolging van Amerikaanse soldaten. Afgelopen dinsdag waarschuwde Clinton de regering van Kenia nog dat het ICC in actie komt indien Kenia niet zelf werk maakt van de vervolging van de aanstichters van het geweld vorig jaar na de verkiezingen. (Reuters, AP)