Buitenland Selectie

Chantilly

Musée Condé dat is gehuisvest in het kasteel van Chantilly, bezit een heel beroemde collectie Franse en buitenlandse schilderijen en tekeningen uit de 14de tot en met de 19de eeuw. Ook is er een Musée Vivant du Cheval in de Grandes écuries en een park van 115 hectaren ontworpen door de beroemde tuinarchitect André Le Notre (1645-1700). Onlangs kwam een waterspektakel van het park na tweehonderd jaar weer tot leven. Elf fonteinen en watermuren dat werkt met een heel ingenieus systeem. Ter gelegenheid daarvan toont het Musée Condé tot en met 12 oktober gravures van de ontwikkeling van het park en en ook de originele tekeningen en ontwerpen van de beroemde ‘tuinman’, en dat is zeldzaam. www.domainedechantilly.com

Angoulême

Les Pieds Nickelés, Tintin, Zig et Puce, Poppeye, Astérix, Snoopy en nog vele anderen hebben een nieuw onderdak gekregen. Angoulême, de stad van het internationale festival van het stripverhaal opende afgelopen juni een nieuw museum van 5000 m2, drie en een half maal zo groot als het voorgaande. Het is gehuisvest in de mooie oude 19de eeuwse wijnopslagplaatsen en herberft 8000 originele tekeningen en 110.000 geïllustreerde tijdschriften. Het is de grootste collectie ter wereld op dit gebied. De werken worden regelmatig gewisseld en verhalen over de geschiedenis van het stripverhaal van Becassine tot en met de helden van de manga’s, via Superman. Inl www.citebd.org

Londen

In Three More Sleepless Nights staat een tweepersoonsbed centraal. In ongeveer een uur bespreken twee paren hun relatieproblemen, het trouw zijn, hun kinderen, en science fiction films, met vooral veel monologen en ook stiltes. In een claustrofobisch geheel aanschouwen we hoe het soms moeilijk kan zijn om effectief te communiceren, vooral als mensen met elkaar omgaan in de meest fundamentele vorm; tijdens relaties.

T/m 27 aug, Three More Sleepless Nights, National Theatre, South Bank, Londen SE1, 004420 7452 3000 & www.nationaltheatre.org.uk

Londen

De 176 galerie vervolgt dit jaar het thema van muziek en folklore met een expositie van nieuwe audiovisuele kunst. David Blandy, Henry Coombes and Tereza Bušková maakte ieder een film vol gotische, weelderige en melancholische beelden over iets waarmee ze zich verbonden voelden. De surrealistische Super 16mm film The Bedfords (2008) van Coombes werd geïnspireerd door de Engelse schilder Sir Edwin Henry Landseer en zijn financier de Duke of Bedford. De schilder zocht de Duke vaak op om een portret te maken en de film toont dit vol ingewikkelde familiebanden en zware dialogen. T/m 16 aug, A Tradition I Do Not Mean To Break, do t/m vrij 11-15:00u in de 176 galerie, 176 Prince of Wales Road, Londen NW5, 004420 7428 8940 & www.projectspace176.com

Londen

De Victoriaanse Britten hadden een macabere obsessie met het inwendige lichaam en wat er allemaal fout kon gaan. Anatomische modellen van medische colleges werden al snel een bezienswaardigheid en tentoongesteld in de vitrines van rijke Victorianen. Griezelige modellen van was die het land doortrokken ter vermaak waren ook populair (de vraag van medische scholen naar lijken was groter dan aanbod). Met uitneembare organen werden die tentoongesteld naast bebaarde vrouwen om het geheel nog luguberder te maken. T/m 18 okt Exquisite Bodies Wellcome Collection, 183 Euston Road, Londen NW1, 004420 76 11 22 22 & www.wellcomecollection.org