Britse centrale bank verrast met steun

De Britse centrale bank pompt nog eens een bedrag van 50 miljard pond (58 miljard euro) in de economie in de hoop het economisch herstel langs die weg te bespoedigen.

De Bank of England heeft via de zogenoemde geldverruiming de laatste maanden al 125 miljard pond aan nieuw geld gepompt in de economie.

Het besluit van de Britse centrale bank kwam gisteren als een verrassing. Veel analisten gingen er vanuit dat de ergste malaise in de Britse economie achter de rug was, waardoor nieuwe grote monetaire impulsen niet nodig waren. Die indruk werd deze week versterkt door relatief gunstige winstcijfers van enkele grote Britse banken.

Centralebankiers dempten deze verwachtingen echter met een verklaring dat „de recessie dieper lijkt te zijn dan eerder verwacht”. Wel constateerde de Bank of England dat het tempo van de neergang in de Britse economie is afgenomen.

De nieuwe injectie is opmerkelijk, omdat de Europese Centrale Bank gisteren juist geen aanleiding zag voor zulke stappen in de eurozone. Daar was ook bemoedigend nieuws. De Duitse industrie meldde dat de orders in juni met 4,5 procent waren gestegen.

Ook nieuwe cijfers over de Britse economie zijn bemoedigend. De auto-industrie maakte bekend dat er voor het eerst in vijftien maanden een stijging van 2,4 procent was geweest van de verkoop van nieuwe auto’s, mede dankzij subsidies van de overheid. Een grote makelaar meldde dat de Britse huizenprijzen in juli met 1,1 procent zijn gestegen. De werkloosheid blijft echter stijgen.

De centrale bank hoopt met de grootschalige geldverruiming banken weer te stimuleren geld uit te lenen aan bedrijven. Tot nu toe heeft dat weinig effect gehad.