Brand België: negen doden

Bij een brand in een rusthuis in het Belgische Melle, in de buurt van Gent, zijn gisteravond negen bewoners omgekomen, zeven vrouwen en twee mannen. Ze zijn waarschijnlijk allen door verstikking om het leven gekomen.

De brand ontstond gisteravond omstreeks acht uur op de tweede verdieping van het woon- en zorgcentrum Kanunnik Triest, vermoedelijk door een ontploffing in een televisietoestel. Daarna zou een matras in brand zijn gevlogen en het vuur zich snel hebben verspreid. Naar de precieze oorzaak wordt een onderzoek ingesteld.

Dertig bewoners raakten gewond, alsmede vier hulpverleners. Zij werden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio. Burgemeester Dirk De Maeseneer meldde vanmorgen dat nog een gewonde bejaarde in levensgevaar verkeert. De bewoner van de kamer waar de brand uitbrak, bleef ongedeerd.

Het rusthuis in Melle biedt onderdak aan tweeënnegentig bejaarden. Een deel van hen is zwaar hulpbehoevend of dement.

Hulpdiensten waren volgens ooggetuigen na het uitbreken van de brand snel ter plekke. Ook buurtbewoners hielpen bij de evacuatie van de bejaarden. Voor acht slachtoffers kwam de hulp te laat. Een bewoner overleed onderweg naar het ziekenhuis.

De bewoners die ongedeerd bleven, werden aanvankelijk ondergebracht in een sporthal in de omgeving. Sommigen konden naar familie.

De Belgische premier Herman Van Rompuy en de Vlaamse minister-president Kris Peeters betuigden in rouwtelegrammen aan de directie van het rusthuis hun medeleven. (AFP, AP)