Boete Refresco voor onjuiste informatie

Frisdrankproducent Refresco moet een boete van 468.000 euro betalen wegens het verstrekken van onjuiste en onvolledige cijfers bij de overname van Schiffers Food in 2008. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bekendgemaakt.

Bedrijven moeten overnames melden bij de NMa, die dan beoordeelt of het samengaan tot een te dominant bedrijf zou leidt. Refresco had volgens de NMa tot twee keer toe onvolledige en onjuiste gegevens verstrekt. De productiecapaciteit van Refresco, dat vorig jaar 16 miljoen euro verlies leed op een omzet van 1,2 miljard, bleek in derde instantie groter dan het bedrijf eerder had opgegeven.

Het is de eerste keer dat de NMa gebruik maakt van de uitgebreidere bevoegdheid, die de mededingingsautoriteit sinds 2007 heeft, om boetes op te leggen. De NMa vindt de overtreding ernstig aangezien het verstrekken van juiste informatie essentieel is voor de beoordeling van overnames, stelt de organisatie in een persbericht.

Refresco stelt dat het bedrijf niets te verwijten valt. Alle informatie die inhoudelijk nodig was voor de beoordeling van de overname is geleverd, schrijft de frisdrankfabrikant, en de overname is op 10 december 2008 onvoorwaardelijk goedgekeurd door de NMa. Refresco zegt het besluit van de NMa eerst te willen bestuderen alvorens te beslissen of het bedrijf in beroep gaat.

De overname van Schiffers Food paste destijds in de strategie Stodir, de IJslandse investeringsmaatschappij, die in 2006 Refresco kocht. „Via overnames is de omzet van Refresco in drie jaar tijd verdubbeld”, meldt Stodir op de website. „In de toekomst willen wij verdere groei steunen”, schrijft de investeringsmaatschappij. Die boodschap is inmiddels achterhaald. Als gevolg van de financiële crisis in IJsland heeft Stodir surseance van betaling aangevraagd. Stodir zegt nu op zoek te zijn naar een koper voor Refresco.