boekberichten

Ian McEwan put voor roman uit eigen media-aanvaringen

Ian McEwan heeft in een interview met de Eastern Daily Press meer details vrijgegeven over de inhoud van zijn nieuwe roman. Hij onthulde dat de roman, die wellicht Solar zal heten, geïnspireerd is op zijn eigen recente ervaringen met mediacontroverses, zo schrijft The Guardian. McEwan kwam vorige zomer in mediaturbulentie terecht toen hij in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera stevig had uitgehaald naar radicale moslims. Hij veroordeelde hen toen omdat ze ‘een samenleving willen creëren die ik verafschuw’. McEwan zei ook dat hij ‘deze moslims veracht’ vanwege hun kijk op vrouwen en homoseksualiteit. Hij nam daarbij ook collega-vriend Martin Amis in bescherming tegen de aanhoudende verwijten van islamofobie en racisme die deze destijds te incasseren kreeg. ‘Ik had gezegd dat ik dacht dat er iets moreel verwerpelijk was aan de islam en de dag erna sloeg ik The Independent open en werd ik opgevoerd als iemand die de islam aanviel. [...] Overigens denk ik dat de reacties die ik kreeg niet veel voorstelden in vergelijking met wat we de voorbije jaren hebben gezien. En ik heb het van nabij zien gebeuren bij vrienden’, zei McEwan verwijzend naar de zaak-Amis.

Boek van de vriendin van Stieg Larsson

De vriendin van de in 2004 overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson werkt aan een documentaire en een boek over hem en over haar eigen leven na zijn dood. Dat heeft Kurdo Baksi bekendgemaakt, bij leven collega en vriend van het stel. Larsson stierf nog voordat zijn Millennium-trilogie gepubliceerd werd aan de gevolgen van een hartaanval. Van de boeken werden miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht. Morgen gaat de verfilming van het eerste deel in première. Wrang is dat al Larssons geld naar zijn broer en zijn vader is gegaan; voor zijn vriendin Eva Gabrielsson, met wie hij ruim dertig jaar samen was, was financieel niets geregeld. De vriendin bezit nog wel een laptop waarop een deel van deel vijf van de serie (die Larsson na deel drie schreef) staat. Maar het zou niet verstandig voor haar zijn om dat materiaal nu uit te geven, zegt Baksi, en afmaken kan ze het sowieso niet: „Niemand weet hoe deel vier afloopt. Dat zou zijn alsof je een schilderij van een andere schilder afmaakt. Dat kan niet.”

De nieuwe Pynchon is een detective

De Amerikaanse kluizenaar-schrijver en eeuwige Nobelprijskandidaat Thomas Pynchon heeft gisteren zijn nieuwe roman Inherent Vice de wereld ingestuurd. De roman verschijnt amper drie jaar na het vuistdikke en hypercomplexe Against the Day . Het ziet ernaar uit dat uitgever Jonathan Cape alvast gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling dat Pynchon met Inherent Vice ‘legioenen aan nieuwe lezers’ zal winnen. De eerste kritieken in de Britse en Amerikaanse pers spreken van een voor zijn doen ‘verrassend toegankelijk’ boek. The Telegraph maakt gewag van een ‘van de meest genoeglijke strandromans voor de zomer.’ Fans van Pynchon maken zich ongerust. Verkikkerd als ze zijn op de complexiteit van zijn boeken vol inside-jokes, slaan ze alarm: ‘Waarom neemt Pynchon zijn toevlucht tot het commerciële detectivegenre?’ zo valt te lezen op gespecialiseerde Pynchonsites. In ieder geval kreeg Pynchon voor Inherent Vice meteen een bod voor een filmversie. En dat is een primeur. Want Pynchons eerdere boeken worden onverfilmbaar geacht.

M.m.v. Dirk Leyman

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl