Beursgang Delta Lloyd helpt Aviva aan nieuw kapitaal

Aviva gedraagt zich als een bedrijf in het defensief. De Britse verzekeraar heeft lang volgehouden over vele manieren te beschikken om zijn kapitaal te beheren. De afgelopen paar maanden heeft de firma daar angstwekkend veel van moeten gebruiken. Een Australische dochteronderneming werd voor 452 miljoen pond verkocht. De gisteren bekendgemaakte halfjaarcijfers bevatten een korting van het interim-dividend met 31 procent en een plan om een minderheidsbelang in de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd te verkopen via een beursgang.

Nog maar vijf maanden geleden – toen de lucht vervuld was van financiële wanhoop – kon een verlies van 885 miljoen pond op jaarbasis Aviva niet van zijn stuk brengen. Het concern hield vast aan zijn jaarlijkse dividenduitkering, die werd gefinancierd uit de kapitaalbasis. Nu is de bescherming van die kapitaalbasis echter het nieuwe parool.

Deze U-bocht is genant, maar waarschijnlijk toch verstandig. Het concern mag op papier stevig gekapitaliseerd zijn, het dividend was een spookbeeld voor beleggers geworden. De lagere uitkering bedraagt slechts een derde van de halfjaarwinst van 747 miljoen pond van het concern.

Bovendien heeft Aviva, ondanks het feit dat het bijna 100 procent van Delta Lloyd in handen had, nooit de volledige controle over het bestuur verkregen. De dochteronderneming vertegenwoordigt meer financiële dan strategische waarde. Een verkoop van 25 procent kan in potentie circa 1 miljard euro opbrengen. Dat klinkt als een betere deal voor de aandeelhouders dan een claimemissie waardoor hun belang verwatert. Aviva kan wijzen op een zeer gezond solvabiliteitsoverschot van 3,2 miljard pond, tegen 2 miljard pond een half jaar terug. Maar het is moeilijk om erachter te komen of de Britse toezichthouder er de hand in heeft gehad om Aviva in de richting van de bescherming van zijn kapitaalpositie te bewegen.

Topman Andrew Moss zal dit half jaar graag zo snel mogelijk achter zich willen laten. Belangen afstoten en herijking van het dividend hebben Aviva in een betere positie gebracht om overnames te financieren als zich een mogelijkheid zou voordoen. Maar Moss lijkt zijn eigen beleggers verkeerd te hebben ingeschat. Hij is de laatste verzekeringsbaas die erachter komt hoe ondankbaar het kan zijn om leiding te geven aan een verzekeraar. Hij is ook niet bepaald de eerste in deze wisselvallige sector die een draai van 180 graden heeft moeten maken. Niettemin zal het hem enige tijd kosten zijn gezag te herstellen.

Christopher Hughes

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Christopher Hughes